BodyTune Group

Lakše je nagovoriti ljude na zlo i mržnju nego na dobro i ljubav. Zlo je privlačno, i bliže je ljudskoj prirodi. Za dobro i ljubav treba izrasti, treba se pomučiti.

BodyTune Group

Sve bi se u životu moglo izdržati za kratko, i da budeš dobar, i hrabar, i pažljiv, ali život ne traje kratko, a ništa ti ne može postati teško kao obaveza koju sam sebi nametneš u jednom času slabosti ili oduševljenja. Stid te da odustaneš, muka da istraješ.

BLOG

Live Search

45 9

 

 

 

Istina, često sam pričao, preciznije rečeno „glasno razmišljao“ o budućnosti industrije koja proizvodi suplementaciju i dodatke ishrani za sportiste.  Čvrsto sam ubjeđen da će u skorijoj budućnosti suplementacija na bazi aminokiselina u potpunosti preuzeti primat proteinskim suplementima.

Ovo potkrepljujem studijama koje tek treba da dožive ekspanziju i popularnost i koje jasno ukazuju na racionalnost i neophodnost uzimanja pojedinih aminokiselina kada je bilo koji fiziološki ili metabolički cilj u pitanju, umjesto obilnog uzimanja proteina, odnosno namirnica bogatih proteinima, jer se u kranjoj mjeri i ova praksa svodi na snadbjevanje organizma (prvenstveno mišićnog tkiva) pojedinim vrstama aminokiselina.

Izučavajući i čitajući iznova postove shvatam da do sada nisam zvanično iznio svoj stavi u vezi sa ovim, pa neka ovo bude moje oficijalno predviđanje: aminokiseline će zavladati u treningu sportista! 

 

ŠTA JA U STVARI PRIČAM?

Pa, da ne ulazimo previše u detalje kako vas ne bih zamarao (iako sam svemu ovome posvetio najveći dio života), hajde da krenemo od pitanja: da li ste se ikada zapitali zašto unosite toliko mnogo proteina na dnevnoj bazi?

Šta je razlog tome što sportisti, a posebno bodibilderi, uzimaju toliko mnogo proteina nego drugi „prosječni“ ljudi?

Čak i ovi prosječni ljudi koji ne žele da izgrade takmičarsku formu, već jednostavno žele pristojan izgled i zdravo tijelo, čak i oni uzimaju mnogo, najviše, proteina u svojoj ishrani. Zašto?

Zašto FDA toliko advokatiše neophodnost uzimanja proteina na svakodnevnoj bazi? Neophodnost u smislu da su nam potrebni za opstanak, da preživimo! Kažu da nam je  potreban RDA nivo unosa proteina (napomena: RDA dolazi od „Recommended Daily Allowance“, što bi značilo preporučena dnevna doza, ali treba imati u vidu da RDA nivo nije optimalan nivo unosa nijednog nutrijenta!). To zavisi od mnogo faktora, genetika, aktivnosti, trening, san i načini treniranja.

Ukoliko sam vam skrenuo pažnju u dovoljnoj mjeri ovim pitanjima, vjerovatno već sami nazirete odgovor, ali ću ga svakako ponoviti i ja: realno gledano nama nisu potrebni ti proteini koje unosimo, već ono što će naše tijelo dobiti razgradnjom tih proteina. A to bi bile – AMINOKISELINE!

Pa, ukoliko se složimo da je cijela ta priča o neophodnosti unosa proteina u stvari priča o aminokiselinama, kako biste reagovali kad bih vam rekao da naše tijelo vrlo vjerovatno dobija potrebne aminokiseline (često u količini koja nije optimalna), ali u kombinaciji sa drugim nutrijentima koji nam nisu toliko važni, čak mogu biti i kontraproduktivni, opasni i štetni.

Naše tijelo to jednostavno mora da prihvati jer smo mi ti koji odlučujemo koji izvor proteina ćemo unijeti svakog dana, ne shvatajući da možda nije trebalo da zarad male koristi učinimo sebi veću štetu. Da bismo bili racionalni i efikasni potrebno je upravo suprotno: da uz minimalnu štetu i rizik maksimizujemo našu korist! 

Zar ne bi bilo racionalno i logično da kada bismo znali koje tačno aminokiseline i u kojoj mijeri naše tijelo treba da bi raslo, da tada unesemo upravo formulu koja se u najvećoj mijeri slaže sa tim potrebama, bez ikakvih neželjenih ili štetnih nutrijenata koji će nas sputavati u ostvarivanju koristi.

Uvjeravam vas da poznavanje aminokiselina sigurno može donijeti mnogo koristi i napretka svakome od vas. Mnogo nevjerovatnih stvari možemo postići samo ako podrobnije obratimo pažnju na kombinaciju i razmjeru aminokiselina koje unosimo.