BodyTune Group

Lakše je nagovoriti ljude na zlo i mržnju nego na dobro i ljubav. Zlo je privlačno, i bliže je ljudskoj prirodi. Za dobro i ljubav treba izrasti, treba se pomučiti.

BodyTune Group

Sve bi se u životu moglo izdržati za kratko, i da budeš dobar, i hrabar, i pažljiv, ali život ne traje kratko, a ništa ti ne može postati teško kao obaveza koju sam sebi nametneš u jednom času slabosti ili oduševljenja. Stid te da odustaneš, muka da istraješ.

BLOG

Live Search

 47 5

 

 

2015. godini, časopis "Metabolisam Cell" objavio je studiju koja bi trebala biti nešto novo po pitanju kalorijskog deficita i gubitak kilograma. Sasvim jednostavno, članak je objavio da, suprotno aktuelnom vjerovanju, nizak unos masti prilikom kalorijskog deficita može dovesti do većeg gubitka tjelesnih masti nego  ugljeni hidrati.

Ali jedva da je neko to primjetio. Možda su primjetili oni koji u toku svog života jedu samo hidrate u obroka i da se tad mršavi veoma lako i sgurno. Godinama su ljudi bombardovani informacija da ugljeni hidrati ali nizak unos ključ za gubitak, ali nije baš tako. Morate promjeniti uvjerenja, morate promjeniti određene postupke jer zaista hidrati i glikogen je ključ za gubitak masnog tkiva a ne mišića.

ŠTA SU RADILI ISRAŽIVAČI

Naučnici iz američkog Nacionalnog instituta za zdravlje, na čelu sa dr Kevinom Hallom, uzeli su 19 gojaznih muškaraca i bili su u bolnici par nedelja pod strogom kontrolom. Sve je pažljivo mjereno, evidentirano i analizirano

Tokom prvog dvonedeljnog perioda, muškarci su smanjili svoje kalorije za 30% u odnosu na bazalni metabolizam, ali samo putem ograničenja UH ( nije  bilo dovoljno za indukciju ketoze, ali ipak nizak unos hidrata je bio). Tokom drugog dvonedeljnog perioda bilo je obrnuto, a muškarci su smanjili svoje kalorije putem unosa masti. Bez obzira na to koji je nutrijent bio ograničen, unos kalorija je ostao isti i manji 30 % od bazalnog metabolizma. Svakog dana, istraživači su pratili koliko tjelesna učestvuje u procesu sagorjevanja.

ŠTA SU NAŠLI


Oni koji su imali ograničen unos masti tokom dijete izgubili su 89 grama masti dnevno, dok su oni koji su imali ograničen unos UH izgubili 53 grama dnevno.

I, u kojoj mjeri insulin reaguje, istraživači su otkrili da uloga insulina u gubitku masti nije bila toliko velika.

Istina, ishrana sa niskim sadržajem UH bila je manje insulinogena uopšte (i time dovela do veće količine masti koja je spaljena), ali je ishrana sa smanjenom količinom masnoće rezultovala je većim gubitkom masti u svakom slučaju, što dovodi do pada u teoriji da visoki nivo ugljenih hidrata smanjuje gubitak tjelesne masti.

 

ŠTA TO ZNAČI ZA VAS

Postoje dva potencijalna problema sa ovom studijom. Prvi, imali su samo 19 učesnika i moramo uzeti određenu vrstu rezerve, a druga je da su u strogom internatu bili učesnici i svaki gram im se mjerio i totalna kontrola je bila.

Otkrili su da će nakon ishrane sa malom količinom masti ostvariti gubitak masti oko 6 kilograma. Vi morate preispitati sebe ako vam hrana sa malo količinom hidrata ne daje rezultate, možda drugi način ishrane morate imati ali sa malom količinom masti. Kada pričamo o performanse visokog intenziteta, oporavku i rastu mišića ova studija se nije bavila tako da ovo treba da primjenjuju osobe koje se rekreativno bave fitnesom ili imaju program sa kilogramima. Kalorije su vrlo specifična materija i ono što je bitno da smo vidjeli da u kalorijskom deficitu od 30% od bazalnog metabolizma imalo bolji efekat kad je ishrana sa malo masti efikasnija od ishrane sa malo UH. Ipak, morate se zapitati žašto to radite i zbog čega, jer svaki način ishrane mora biti strogo doziran i planiran.

"Lakše je razbiti atom, nego ljudske predrasude". Albert Anštajn