BodyTune Group

Lakše je nagovoriti ljude na zlo i mržnju nego na dobro i ljubav. Zlo je privlačno, i bliže je ljudskoj prirodi. Za dobro i ljubav treba izrasti, treba se pomučiti.

BodyTune Group

Sve bi se u životu moglo izdržati za kratko, i da budeš dobar, i hrabar, i pažljiv, ali život ne traje kratko, a ništa ti ne može postati teško kao obaveza koju sam sebi nametneš u jednom času slabosti ili oduševljenja. Stid te da odustaneš, muka da istraješ.

BLOG

Live Search

54 5

 

 

Smanjenje ugljenohidrata jednako kao i smanjenje masti postiče gubljenje viška kilograma u jednakom nivou, stoji u rezultatu studije. Takođe, naučnici su se suprostavili hipotezi da niovi insulina ili specifični genotipski uzorci ispitanika mogu predvidjeti uspješnost u sprovođenu određene dijete.Kako navodi Christopher Gardner, autor stenfordske studije, „dijeta koja djeluje jednoj osobi, drugoj možda neće“, a razlog tome su individualne razlike među osobama.

Ranije sprovedene studije su pokazale da je velik raspon faktora, uključujući genetiku, nivo insulina (koji pomaže u regulaciji šećera) i mikrobiom (ekološka zajednica svih oblika života na i u ljudskom  tijelu) koji mogu uticati na proces gubljenja viška kilograma.

Nova studija objavljena na JAMA mreži obraća pažnju na genetiku i insulin, nastojeći otkriti hoće li ove nijanse biologije postaknuti tijelo pojedinca da favorizuje dijetu s niskom količinom ugljenohidrata (low-carb) ili dijetu s niskom količinom masti (low-fat).

 

ZANIMLJIVOSTI O DVIJE DIJETE

Ispitivanje u kojem su autori studije imali cilj pronaći biološke faktore koji utIču na gubitak kilograma, uključeno je 609 ispitanika godina od 18 do 50. Ispitivanje je uključilo jednak broj muškaraca i žena.

Ispitanici su podijeljeni u dvije grupe: jednu koja je bila podvrgnuta dijeti s niskim sadržajem UH i drugu poja je bila na dijeti s niskim sadržajem masti. Svaka grupa je sprovodila ovu vrstu ishrane u trajanju od godinu dana (do kraja ispitivanja oko 20% ispitanika je ispalo iz ispitivanja jer se nisu pridržavali upustava).

Ispitanici su učestvovali u dvije aktivnosti prije početka sprovođeja studije, a rezultati tih aktivnosti su kasnije testirani kao preduslov za gubitak kilograma.

Prvo, učesnicima testiranja je izdvojena sekvenca genoma što je omogućilo naučnicim da traže specifične genetske uzorke povezane s proteinima koji mjenjaju metabolizam masti ili UH. Potom, ispitanici su napravili osnovni insulinski test u kojem su popili mjericu glukoze na prazan želudac, a naučnici si im izmjerili insulinski odgovor.

Ispitanici su dobili jasna i upustva o količini hrane koju moraju unositi te promjenama koje su uvodili u ishranu u vremenu trajanja ispitivanja. Također, svi ispitanici su dobili upustva koje namirnice treba izbjegavati, a kojima davati prednost.

Tokom 12-mjesečnog perioda, naučnici su pratili napredak ispitanika, provjeravajući podatke o gubitku kilograma, tjelesnom sastavu, osnovnim nivoima insulina te dnevnom unosu UH odnosno masti, ovisno o grupi. Do kraja studije, ispitanici su prosječno izgubili 5,8 kilograma.

No, za razliku od početne hipoteze, naučnici nisu pronašli vezu između genetskog uzorka ili osnovng insulinskog nivoa i sklonosti pozitivnim rezultatima nakon sprovođenja bilo koje od dvije dijeta.

Ono što stoji u zaključku studije jest da je osnovna strategija za gubitak kilograma jednaka, bez obzira odluči li se osoba za dijetu s niskim sadržajem UH ili onu s niskim sadržaajem masti. „Jedite manje jednostavnih šećera, manje bijelog brašna i proizvoda od njega, a što više povrća i zdravog mesa. Jedite cjelovite namirnice, bez obzira radi li se o salati ili komadu crvenog mesa te pazite da ostajete u kalorijskom deficitu ali umjerenom i normalnom, bez obzira na koju dijetu se odlučite.“, zaključak je.