BodyTune Group

Lakše je nagovoriti ljude na zlo i mržnju nego na dobro i ljubav. Zlo je privlačno, i bliže je ljudskoj prirodi. Za dobro i ljubav treba izrasti, treba se pomučiti.

BodyTune Group

Sve bi se u životu moglo izdržati za kratko, i da budeš dobar, i hrabar, i pažljiv, ali život ne traje kratko, a ništa ti ne može postati teško kao obaveza koju sam sebi nametneš u jednom času slabosti ili oduševljenja. Stid te da odustaneš, muka da istraješ.

BLOG

Live Search

62 8

 

 

Kada počnemo da mijenjamo naše tijelo pomoću treninga i ishrane dešavaju se stvari koje nas totalno zbunjuju. Kako prolaze dani ulazimo u manji konfekcijski broj i oblačimo stvari koje nismo mogli da obučemo, a vaga pokazuje konstantno isto kilograma. Često se dešava isto sportistima koji se oporavljaju poslije povrede ili ako primjene drugačiji pristup treninga. U suštini tijelo se mijenja i to se zove promjena tjelesne kompozicije.ŠTA KAŽE NAUKA?

 Puno istraživanja je pokazalo da mišićni rast zavisi od mnoga faktora, da se mišićna vlakna potpuno drugačije aktiviraju i struktura njihova se razvija u zavisnosti od treninga. Nedavno istraživanje je dokazalo na tricepsu i dokazala je da njegov rast bio neravnomjeran : najizraženiji na mjestima koja su bila najbliža tenziji, tj. mestu stresa, najmanje izraženija na mjestima najudaljenijim od tretiranog mjesta.

 Naučnici su rekli da je ovo plod različite kontrakcije mišića i načinu uticaja sile na njih. Možemo reći, u mjestu gdje je aktivacija vlakna najizraženija, najizraženiji je i rast.

Ostale studije i istraživanja postavili su pitanje da li postoji razlika mišićnoj oksigenaciji (metabolički stres) je na najbitniji faktor neusklađenog rasta. Kroz drugi rad nastavili su istraživanje razlike nedostatka kiseonika u mišićnom tkivu i EMG aktivnosti na različitim segmentima kvadricepsa tokom treninga.

Način treniranja je izgledao ovako u studiji, 4 serije po 8 ponavljanja uz opterećenje od 80% RM, sa odmorom od 90 sekundi između serija.

-Tokom treninga neuromuskularna aktivnost kao i mišićna oksigenacija mjereni su u središnjem i distalnom segmentu mišića koristeći elektromiografiju i infracrvenu spektroskopiju.

Na kraju je zaključeno da je EMG aktivnost bila slična u oba segmenta mišića, ali je primjećena znatna razlika u oksigenaciji mišića tokom vježbanja

-Primjećeno je da je oksigenacija bila znatno manja u distalnom (udaljenijem) dijelu kvadricepsa, nego u središnjem segmentu.

 Ovaj zaključak stavlja hipotezu da je regionalna razlika u mišićnoj oksigenaciji odgovorna za regionalne razlike u hipertrofiji aktiviranog mišića.

-Uvećani protok krvi kroz aktivirani mišić znači snadbjevanje tkiva nutrijentima i prisustvom anaboličkih hormona, koji zajedno pospješuju mišićni rast.

Ovo je možda razlog zašto je segment mišića sa većim nedostatkom kiseonika u tkivu zabilježio i veći rast. Ova studija sastojala se iz jedne vježbe, što nas navodi na potrebu treniranja jedne mišićne grupe sa više vježbi, kako bi se mišići stimulisali iz različitih uglova i kako bi se ukupan rast maksimizovao.

 

ZAKLJUČAK

Na osnovu studije možemo da kažemo da svaki put kad novi program treninga uvrstimo u svoju rutinu dobijamo potpuno drugačiju mišićnu adaptaciju a i automatski neravnomjernu hipertrofiju. Kilogrami na vagi ne treba da budu prioritet mjerenja i pokazatelj vašeg napretka jer će vas zbuniti ali pod uslovom da broj kalorija je redukovan na osnovu ciljeva. Da dodamo još, imamo dva cilja pri promijeni tjelesne kompozicije da dobijemo čistu mišićnu masu i kad gubimo kilograme tj. skidamo masno tkivo. Kalorija je tu uz trening najjče oružje i ono koje pravi razliku.