BodyTune Group

Lakše je nagovoriti ljude na zlo i mržnju nego na dobro i ljubav. Zlo je privlačno, i bliže je ljudskoj prirodi. Za dobro i ljubav treba izrasti, treba se pomučiti.

BodyTune Group

Sve bi se u životu moglo izdržati za kratko, i da budeš dobar, i hrabar, i pažljiv, ali život ne traje kratko, a ništa ti ne može postati teško kao obaveza koju sam sebi nametneš u jednom času slabosti ili oduševljenja. Stid te da odustaneš, muka da istraješ.

BLOG

Live Search

 

Iako najvažniji, roditelji nisu jedini učitelji. Interakcija male djece sa porodicom, prijateljima, vaspitačima, učiteljima, trenerima, pa čak i sa onim što posmatraju na televiziji i internetu uči ih mnogo više nego što možda mislite.

Iz tih razloga struka ukazuje na važnost onoga što govorite i radite pred svojom djecom, kao i da budete svjesni uticaja televizije, interneta i generalno medija na vaše dijete.

Naime, u jednom naučnom istraživanju u kome su učestvala djeca uzrasta 14 i 24 mjeseca, ustanovljeno je da su mališani za vrlo kratko vrijeme u stanju da reprodukuju sve što vide.

Tokom istraživanja 120 mališana podijeljeno je u dvije grupe, tako da je jedna grupa gledala videozapis neznanca koji rastavlja igračku, a druga polovina uopšte nije gledala video. Većina dvogodišnja koja su gledala video, tačnije njih 90%, uspjelo je da samostalno rastavi igračku baš kao i osoba na videu, dok je među djecom koja nisu gledala video samo 20% njih moglo da rastavi igračku.

Kod mlađe djece, njih 65% je rastavilo igračku onako kako su vidjeli u videu, dok je među onima koja nisu gledala video bilo oko 35% mališana koji su rastavili igračku.

Dakle, istraživanje je pokazalo koliki je uticaj video sadržaja na bebe i dvogodišnju djecu koja gotovo identično oponašaju ono što radi potpuno nepoznata osoba.

Ovo je razlog više da pažljivo birate i kontrolišete sadržaje koji su dostupni vašoj djeci.

Imate li svog idola – osobu kojoj se divite?

Ovo pitanje postavljeno je djeci u istraživanju koje je sproveo naučnik porijeklom sa naših prostora. Nimalo iznenađujuće, djeci u Norveškoj uzori su roditelji! Njih 87% izjasnilo se da u svojim roditeljima vide i svoje najveće idole.

Nasuptot tome, kroz nekoliko manjih studija, pomenuto istraživanje provedeno je i na Balkanu.

Po roditelje sa ovih prostora rekli bismo da su rezultati studije poražavajući jer je svega 20% ispitane djece za uzore navelo svoje roditelje, a njih 80% se divi potpuno nepoznatim osobama koje vide u medijima, na reklamama, bilbordima ili društvenim mrežama.