BodyTune Group

Lakše je nagovoriti ljude na zlo i mržnju nego na dobro i ljubav. Zlo je privlačno, i bliže je ljudskoj prirodi. Za dobro i ljubav treba izrasti, treba se pomučiti.

BodyTune Group

Sve bi se u životu moglo izdržati za kratko, i da budeš dobar, i hrabar, i pažljiv, ali život ne traje kratko, a ništa ti ne može postati teško kao obaveza koju sam sebi nametneš u jednom času slabosti ili oduševljenja. Stid te da odustaneš, muka da istraješ.

BLOG

Live Search

 

Rezultati istraživanja Univerziteta u Glazgovu Kaledonijan pokazuju da 30 minuta fizičke vježbe ili aktivnosti pet dana u nedelji smanjuje rizik od obolijevanja ili smrti od zaraznih bolesti za 37 %.

Fizička aktivnost jača imuni sistem i smanjuje rizik od bolesti i smrtnih ishoda od zaraznih bolesti te znatno pojačava efikasnost vakcine.

Oni koji vježbaju redovno imaju veće šanse za razvijanje antitijela - šanša da takve osobe  imaju više antitijela od nekoga koje fizički manje aktivan iznose čak do 50 %, tvrde britanski naučnici.

Već je studija iz 2008. godine pokazala da fizička neaktivnost izazove više od pet miliona preuranjenih smrtnih ishoda godišnje.

Sada je istraživanje škotskih naučnika uključilo sve dostupne dokaze koji su doveli u vezu efekat fizičke aktivnosti i rizik od obolijevanja i smrtnog ishoda od zaraznih bolesti, poput upale pluća, na funkcionisanje imunološkog sistema i na ishod vakcinacije.

Na osnovu šest odvojenih istraživanja u kojima je učestvovalo više od pola miliona učesnika pokazalo se da 30 minuta fizičke aktivnosti pet dana u sedmici ozbiljno smanjuje ishod od obolijevanja i smrtnog ishoda.

Naučnici su otkrili pouzdane dokaze prema kojima redovna fizička aktivnost jača imunološki sistem. Kroz 35 nezavisnih nasumičnih kontolnih ispitivanja pokazalo se da je redovna aktivnosti dovela do većih nivoa imunoglobulina (antitijela).

Imunoglobulini su proteinske molekule koje stvaraju imuni sistem kao reakciju na ulazak neke strane  supstance u organizam (antigena). Postoji pet razreda imunoglobulina: IgA, IgM, IgG, IgE i IgD.

Fizička aktivnost, smanjuje stres i hronične upale, što, opet utiče na manju vjerovatnoću razvoja infekcija sa fatalnim ishodom.