BodyTune Group

Lakše je nagovoriti ljude na zlo i mržnju nego na dobro i ljubav. Zlo je privlačno, i bliže je ljudskoj prirodi. Za dobro i ljubav treba izrasti, treba se pomučiti.

BodyTune Group

Sve bi se u životu moglo izdržati za kratko, i da budeš dobar, i hrabar, i pažljiv, ali život ne traje kratko, a ništa ti ne može postati teško kao obaveza koju sam sebi nametneš u jednom času slabosti ili oduševljenja. Stid te da odustaneš, muka da istraješ.

BLOG

Live Search

 

Akromion je medicinski termin za vanjski dio lopatice, a subakromijalni impingement stanje koje nastaje kao posljedica „sudaranja“ akromiona i glave nadlaktične kosti prilikom podizanja ruke do nivoa ili iznad nivoa ramena. Sraz (sudar, impingement) koji nastaje u tom slučaju razvija se od akutnih upalnih promjena tetiva, preko stanja hronično promijenih tetiva (tendinoze) do krajnjeg stadija u kojem dolazi do djelomičnih ili potpunih ruptura (puknuća) tetiva rotatorne manžete. Prilikom razvoja subakromijalnog sindroma sraza u pravilo dolazi i do oštećenja (prenaprezanja, iritacije) burze – anatomske strukture kojoj je funkcija smanjenja trenja prilikom pokreta u ramenom zglobu. Impingement sindrom u početku se pokušava riješiti analgeticima, izmjenom ili ograničenjem aktivnosti, fizioterapijom i injekcijama kortikosteroida, hijaluronske kiseline, lična krvne plazme i lokalnom primjenom matičnih ćelija. U posljednje vrijeme kondicioni treneri i fiziotarapeuti imaju razne testove terenske da bi pronašli gdje problem sa ramenom, uglavnom znaju kako se to riješava ali uglavnom na osnovu odokativnog testiranja i subjektivne procjene.


TREBA LI NAM MAGNETNTA REZONANCA KAD NAS BOLI RAME I DA LI IMAMO GENETSKE SKLONOSTI ZA POVREDE RAMENA ?

Svi smo različiti, a određeni pokreti mogu imati različite nuspojave za određen dio populacije. Možemo reći nisu svačija ramena predviđena za sportove kao što su rukomet, tenis, vaterpolo itd... Neka tijela nisu predviđenja sa sportove udaranja i bacanja.

Kada pogledate duboko i istražite shvatićete da na lopatici postoje tri različite vrste akromiona:

  • Tip 1 je ravni akromion i stvara dosta subakromijalnog prostora, što znači da su vam šanse za povredu ramena slabe.
  • Tip 2 je zakrivljeni akromion, stoga stvara manje subakromijalni prostora i veći rizik za povredu ramena i razna upalna stanja
  • Tip 3 naziva se "kljunasti" akromion, bez obzira na tehniku ​​ili mišićnu snagu, postoji minimalno prostora za njega , sa ovim tipom akromiona moźete od svog doktora da napravite milionera.

Moglo bi nam biti jasnije kad ovo pogledamo– određene povrede leđa ili genetski nedostatci (poput fuzije kičmenih diskova) mogu dizače sputavati da ne rade mnogo i teško. Tako kad vam trener, fiziotarapeut, doktor nekim odokativnim metodama utvrđuje stanje vašeg ramena budite oprezni.