BodyTune Group

Lakše je nagovoriti ljude na zlo i mržnju nego na dobro i ljubav. Zlo je privlačno, i bliže je ljudskoj prirodi. Za dobro i ljubav treba izrasti, treba se pomučiti.

BodyTune Group

Sve bi se u životu moglo izdržati za kratko, i da budeš dobar, i hrabar, i pažljiv, ali život ne traje kratko, a ništa ti ne može postati teško kao obaveza koju sam sebi nametneš u jednom času slabosti ili oduševljenja. Stid te da odustaneš, muka da istraješ.

BLOG

Live Search

On je glavni  mehanizam tj. komponenta gubljenja kilograma i da uzima obzir i hormone koje svi rado spominju.

Kada je naš cilj gubitak kilograma, prije svega potkožnog masnog tkiva neophodno je postići negativan energetski balans, dakle potrošnja energije (kalorija) mora biti veća od unosa.

Zamislite to kao bankovni račun. Morate biti u minusu kako biste izgubili na kilaži.

Poređenje unosa i potrošnje je kao jednačina/nejednačina. 

  • UNOS > POTROŠNJA → DEBLJANJE
  • UNOS > POTROŠNJA →ODRŽAVANJE
  • UNOS > POTROŠNJA → MJEŠANJE

 

HORMONI

Ovdje nastupaju popularni hormoni koji se često navode kao razlog zašto osoba ne može da smrša. Hormoni se ubrajaju u samu (NE-)jednačina i čine stvar komplkikovanijom, ali ne i nemogućom.

2 = 2 je tačna jednačina, ako sam obe strane dodamo +1 dobiti ćemo 1+2 = 2+1. Jednačina je i dalje tačna, ali komplkikovanija.

U slučaju hormona, oni mogu imati ulogu sa obe strane jednakosti. Na primjer hormon štitne žlijezde. Ako štitna proizvodi previše tiroidnog hormona doći će po povećane potrošnje, a u suprotnom potrošnja je niža.

 

UKUPNA DNEVNA POTROŠNJU ENERGIJE

4 komponente čine ukupnu dnevnu potrošnju, dakle 4 "parcijalne" potrošnje u različitim omjerima, a to su: 

  • Bazalni metabolizam 70% dnevne potrošnje -  količina energije koje tijelo troši u mirovanju za održavanje osnovnih funkcija (disanje, rad srca itd.)
  • Aktivnost koja nije trening 15%
  • Termogeneza kroz hranu 10%
  • Aktinost koja je trening 5%

Već vidimo zašto se često kaže da se "loša" ishrana ne može nadtrenirati. Trening nikada neće biti značajna komponenta.

Iz tog razloga često čujemo i preporuku da gradimo mišiće jer isto troše veliku količinu energije u mirovanju, a ona se ubraja  u bazalni metabolizam tako da će osoba koja ima više mišića uvijek lakše doći do deficita.

 

PRAVI PLAN NAPADA

Pored gradnje mišićna najefektivnije taktike u stvaranju deficita su aktivnost pored treninga i ishrana.

Kada je riječ o ishrani, potrebno je procijeniti ukupnu dnevnu potrošnju što se može učiniti na više načina, a zatim od te potrošnje oduzeti 200-500kcal što je sasvim dovoljno i efektivno.

Sa druge strane, aktivnost pored treninga je jako podcijenjena. Razlika između osoba koje lako odražavaju ili gube kilažu j onih koji se muče je najčešće u tome koliko su na nogama. To znači da će konobar ili poštar potrošiti oko 20% više kalorija od nekoga ko radi uredski posao.

 

ZAKLJUČAK

Ishrana i trening koji se tako često zagovaraju bi trebali ipak biti ishrana i aktivnost. 

Budite aktivni, smanjite unos za kalorijski vrijednost dvije jabuke i budite uporni jer niste stekli ni višak preko noći tako da neće preko noći ni nestati.