Gojaznost djece, ishrana, sjedenje i nedostatak određene fizičke aktivnosti uzrokuje zaustavljanje limfe u različitim limfnim čvorovima. Zbog toga, u međućelijskim prostorima se nakupljaju otpadne stvari životne aktivnosti ćelija (dijelovi razbijenih lipida, proteina, toksini i tako dalje), pa se čak postupno formira višak vlaknastog vezivnog tkiva (doktori taj proces zovu „ fibroza“). Te ćelije počinju jednostavno trunuti – nastaju onkološke bolesti, hipertenzije, alergije i drugo. Mimo ovih bolesti posljednje vrijeme svjedoci da sve više mladih imaju natečene noge, natečene zglobove i da što više mladih djevojaka ide na razne kozmetičke tretmane za rješavanja problema sa limfom i detoksikaciju.


SKAKANJE NA TRAMPOLINU - NAJBOLJE DETOKS VJEŽBE

Antigravitacijske vježbe su najbolji oblik vježbanja uz detoksikaciju zato što podstiču rad limfnog sistema (koji, za razliku od kardiovaskularnog, nema „pumpu“ koja će limfu tjerati prema gore) i svojevrsna su ćelijska vježba.

Kad skačemo gore-dole, povećava se gravitacijska sila pa se milioni ćelija kreću, pokreću, između sebe masiraju, a to stimuliše proteinsku proizvodnju. Sve to jača ćelijske membrane te direktno utiče na jačanje i bolji tonus tkiva, eliminaciju otrova na ćelijskom nivou i veću rezistenciju na povrede.

Antigravitacijske vježbe su sve vježbe koje se rade na nogama te naprežu kosti i mišiće protiv gravitacijske sile, a najpoznatije su preskakanje vijače i skakanje na trampolinu.

Skakanje na trampolinu i preskakanje vijače vjerovatno je najbolja antigravitacijska vježba jer, za razliku od sličnih vježbi na tvrdoj podlozi, ne izaziva gotovo nikakav negativan efekat na zglobnotetivni sistem, a i zabavno je, što je vrlo bitno u kontekstu detoksa.

 

TRAMPOLIN - 20 MINUTA SKAKANJA TROŠI KAO 60 MINUTA HODANJA

Skakanje na trampolinu efikasnije je i od trčanja. Vježbanje na trampolinu pogodno je za sve starosne grupe, podjednako važan za muškarce i žene, bez obzira na fizičku kondiciju. Skakanjem na trampolinu moguće je sagorjeti i do 420 kalorija u 30 minuta, a NASA-ina istraživanja pokazala su da je čak 68% efikasnije od trčanja...

 

SKAKANJA NA TRAMPOLINU I ĆELIJSKA VJEŽBA

Rad svih ćelija se ubrzava i tijelo se čisti od toksina. Dvadesetak minuta skakanja svakog dana probudiće sve ćelije u tijelu i bolje nego ijedna druga aktivnost pokrenuti limfu koja je zadužena za izbacivanje toksina iz organizma. Kada pokrenemo tijelo, svaka naša ćelija, a imamo više od 3000 tipova ćelija, ima od toga koristi jer pojačana cirkulacija donosi više hranjivih stvari i kiseonika te ubrzano odnosi štetne produkte metabolizma koji mogu biti toksični. Kada mirujemo, toksini se zadržavaju u organizmu pa je potrebno redovno se kretati, izmjenjivati periode intenzivne i umjerene aktivnosti, uz dovoljno odmora i tako drastično smanjiti zatrovanost ćelija, pa i cijelog organizma. U aktivnom tijelu rad ćelija se mijenja i kroz ćelijsku membranu događa se i do 10 puta brža izmjena stvari. Međućelijska tečnost prima izbačene viškove i toksine iz ćelija kako bi se ćelija pročistila, bolje funkcionisala i bila spremnija na odbranu od mikroorganizama.

 

ANTIGRAVITACIJSKI TRENING


Svaka ćelija ima određen kapacitet koji može podnijeti kada je tijelo podvrgnuto intenzivnoj vježbi. Ako se pretjeruje, dolazi do oštećenja ćelijske membrane kratkoročno, ili pak dugoročno, što je opasno. To se događa u slučajevima kada duže vrijeme obavljate aktivnosti koje prelaze granice mogućnosti organizma. Umor nakon aktivnosti najčešći je znak pretjerivanja. Kako bi se prilagodila kapacitetima svojih ćelija, vježba treba biti kumulativno umjerena, redovna, raznovrsna i dugoročno orijentisana prema povećanju svih nivoa fitnessa pojedinog organizma. Najbolja preporuka za ćelijsku vježbu je tzv. antigravitacijski trening, za koji trebate odvojiti 20-ak minuta svakog dana. To su vježbe laganih do intenzivnijih skokova po vertikalnoj osi na trampolinu. Mini trampolin je konstruiran 1970. godine, u doba masovne popularnosti džoginga, i od tada se primjenjuje u vrhunskom sportu, rekreaciji, rehabilitaciji i kao značajna pomoćna terapija u liječenju bolesti, osobito malignih, a tako i za preventivu od bolesti. Koriste ga djeca, mladi, odrasli i stariji ljudi. Amortizacijom skokova se na trampolinu apsorbuje više od 85 % opterećenja, što je minimalno opterećenje na zglobove.

TRAMPOLIN POJAČAVA ĆELIJSKU AKTIVNOST

Svaka ćelija ima benefite od poskoka i zato se ovakvo vježbanje zove ćelijska vježba. Ćelijska se na mikronivou pokreće gore-dole i na trenutak postane bestežinska, a na trenutak je izložena opterećenju. Tako se ćelije međusobno guraju, rastežu i masiraju te povećavaju intracelularnu cirkulaciju. Skakanje jača ćelijsku membranu. Dok skačete, zamislite u svom tijelu milione sitnih ćelija koje se pokreću gore-dole i budite bez straha jer svaka ćelija ima sposobnost adaptacije na vanjska opterećenja.

Skokovi stvaraju veću gravitacijsku silu, ali na trampolinu ne prelaze našu nivo tolerancije, dok kod skokova na tvrdom i trčanja prelaze. Skakanje na trampolinu stimuliše proteinsku proizvodnju, što jača ćelijske membrane i direktno utiče na jačanje tkiva, bolji tonus tkiva i veću otpornost na povrede. Faza doskoka snaži sve mišiće na tijelu, kao ni u nijednoj drugoj vrsti aktivnosti, a za fazu odskoka nije potrebna tolika snaga jer dolazi do reverzibilnog procesa sila. Tako se pokreće limfni sistem koji je prvi odgovoran za izbacivanje toksina iz tijela, čisti tijelo od otpadnih stvari nakupljenih metabolizmom, što se vidi po upalama lokalnih limfnih žlijezda u grlu, pazusima, preponama i tako dalje.

 

MIŠIĆNI RAD POKREĆE LIMFU

Za razliku od kardivaskularnog limfni sistem nema svoju pumpu koja podstiče kretanje limfe po tijelu, a limfne žile imaju dvostruko više zalizaka u odnosu na vene. Za pokretanje limfe po tijelu potreban je mišićni rad. Osobe koje se ne kreću i unose premalo tečnosti, imaju gustu limfu punu toksina. Takva limfa cirkuliše im po tijelu i prenosi viruse, bakterije, ćelije karcinoma i slično. Za pravilno pokretanje limfnog sistema najvažnija je mišićna kontrakcija nogu koja gura limfu prema srcu. Vertikalne sile kod skokova naizmjenično otvaraju i zatvaraju limfne zaliske, mijenjaju ćelijski pritisak i tako još puno sati nakon vježbanja čiste organizam. Osjećaj pečenja u listovima je znak da ste pokrenuli limfu. Uz takvu redovnu vježbu, potrebno je napomenuti da bijela krvna zrnca postaju brojnija i zajedno s limfom 15 puta brže kolaju tijelom i brane organizam. 20-ak minuta skakanja svakog dana probudiće sve ćelije u tijelu.

85 % opterećenja se apsorbuje na trampolinu, što je minimalno opterećenje na zglobove 10 puta je brža izmjena stvari kroz ćelijsku membranu ako je tijelo aktivno, što znači da se ćelije čiste.