Već smo ustanovili da kreatin nije samo dodatak za bodybuilding i da bi gotovo svi od mladih do starih mogli imati koristi od njegovog redovnog unosa.

Dokazano je da jača rad srca, možda smanju je pojavu od Alzheimerove i drugih neurodegenerativnih bolesti, smanjuje šećer u krvi, pomaže u popravljanju kostiju, sprječava artritis, smanjuje nakupljanje masti u jetri, pomaže ljudima s fibromialgijom, snižava šećer u krvi i da, raste mišića kod sportista.

Nedavno je utvrđeno da ima novu, izuzetno uzbudljivu super moć. Istraživači iz UCLA otkrili su da kreatin može djelovati kao "molekularna baterija" za imunološke ćelije skladišteći i distribuiše energiju za podsticanje njihove borbe protiv raka.


T ĆELIJE KREATINA I UBICE

Doktorica Lili Yang, voditelj istraživačkog tima koji je otkrio ovo otkriće, otkrila je da je unos kreatina presudan za antitumorske aktivnosti CD8T ćelija, koje su poznate i pod znatno hladnijim imenom, ubice T ćelije.

Kad se ove ubice T ćelije pozovu na akciju u borbi protiv tumora, moraju se takmičiti s brzorastućim tumorskim ćelijama za metaboličke resurse poput glukoze, aminokiselina i lipida. Bez odgovarajuće dostupnosti tih resursa, ove T-stanice ubice doslovno marširaju u rat bez doručka, a gladna vojska ne može ići tako daleko.

Kreatin, međutim, snadbjeva ove T ćelije kritičnim nivoom ATP-a (energetske valute ćelije), omogućujući im tako borbu s kontinuirano.


ŠTA SU ISTRAŽIVAČI URADILI

Yang i njegovi istraživači konstruirali su miševe tako da njihovim ubicama T ćelijama nedostaje gen koji je odgovoran za stvaranje molekula transportera kreatina. To znači da njihove T ćelije nisu mogle unositi kreatin i stoga su bile daleko manje sposobne za borbu protiv tumora.

Međutim, kad su dobile dodatak ishrani kreatin (bilo oralno ili IV), njihove T ćelije pronašle su novi život i povratile svoju snagu u borbi protiv raka. Zatim su pokušali dati kreatin miševima i otkrili da su i oni postali efikasniji u borbi protiv raka debelog crijeva i tumora melanoma.

"... Ova otkrića sugerišu da ubice T ćelije zaista treba kreatin u borbi protiv raka", rekao je Yang u obraćanju za javnost. "Bez toga jednostavno ne mogu efikasno raditi svoj posao."

Ima i više dobrih vijesti. Blagotvorni efekti nisu zahtijevali upotrebu doza kreatina u velikim količinama. Količina koju su dali miševima bila je uporediva s dozama preporučenim sportistima i bodybuilderima.


ŠIRE IMPLIKACIJE

Iako su Yang i njene kolege otkrili da je kreatin efikasan u borbi protiv tumora raka debelog crijeva i melanoma, ona je nagađala da bi liječenje moglo biti korisno u borbi protiv mnogih različitih vrsta karcinoma.

Nadalje, mislila je da se kreatin može kombinovati s mnogim drugim trenutnim terapijskim modalitetima protiv raka, kao i s tradicionalnim hemoterapijama i zračenjem.


KAKO NAJBOLJE KORISTITI KREATIN

Ako već koristite kreatin za povećanje sportskih performansi ili rast mišića, sjajno. Možete biti zadovoljni znajući da to i vašem tijelu donosi puno dobra.

Međutim, ako niste sporista i nikada niste sanjali o uzimanju kreatina, trebali biste dobro razmisliti o tome da ga dodate na popis obaveznih dnevnih dodataka zdravlju, upravo tamo s vitaminima, ribljim uljem i vlaknima. Previše je dobrih istraživanja za ignorisanje.

Kreatin se malo razlikuje od većine dodataka, jer se morate "napuniti", što je samo način da se kaže da je potrebno nekoliko dana da vaše ćelije dostignu maksimalan kapacitet skladištenja.

Mnogi bodybuilderi odluče se opteretiti kreatinom uzimajući 5 grama četiri puta dnevno tokom 5 do 7 dana, a zatim nastavljaju s dozom od 3 do 5 grama, ali postoji puno lakši način za to.

Samo uzmite oko 5 grama dnevno, svaki dan. Kad prođu 30 dana, najvjerojatnije ćete dostići maksimalni kapacitet ćelijske memorije, a u tom trenutku možete samo nastaviti uzimati 3 do 5 grama dnevno.


Reference

1. Stefano Di Biase, Xiaoya Ma, Xi Wang, Jiaji Yu, Yu-Chen Wang, Drake J. Smith, Yang Zhou, Zhe Li, Yu Jeong Kim, Nicole Clarke, Angela To, Lili Yang. "Creatine uptake regulates CD8 T cell antitumor immunity." Journal of Experimental Medicine, Published October 18, 2019