"Kalorije nisu bitne za keto!"

Pogrešno. Unos kalorija iznad održavanja i dalje će uzrokovati vaše debljanje. Jedna od najzavaravajućih izjava o keto dijetama je da kalorije nisu važne sve dok ne unosite ugljene hidrate.

To proizlazi iz teorije o insulinu do pretilosti. Ide otprilike ovako ...

  • Ugljeni hidrati uzrokuju lučenje insulina.
  • Insulin (hormon za skladištenje) skladišti te ugljene hidrate kao masne naslage.
  • Uklonite ugljene hidrate i prestaćete skladištiti masnoću bez obzira na unesene kalorije.
  • Postanite stroj za sagorijevanje masti.

Istina je da će dolazak u stanje ketoze povećati oksidaciju masti. Napokon, masti i ugljeni hidrati su glavno gorivo koje se u mišićima koristi za oksidaciju tokom vježbanja. Ako eliminiše ugljene hidrate, na kraju tijelu ne preostaje ništa drugo nego koristiti masnoće kao primarni izvor goriva. Bum! Povećana oksidacija masti, zar ne?

Ali postoji razlika u oksidaciji masti i smanjenju masne mase, što se može dogoditi samo u energetskom deficitu. A ako trošite višak kalorija iz masti, tada će tijelo s istim višak kalorija iz masti učiniti isto što i s ugljenim hidratima: skladištiće ih za kasniju upotrebu.

Razlog zašto ketogena ishrana nekima dobro djeluje je taj što može povećati zasićenost - osjećaj sitosti. Ovaj viši stepen zasićenja može prirodno dovesti do toga da neki pojedu manje kalorija, što dovodi do gubitka masti, uprkos činjenici da možda ne broje kalorije.


TO JE SAMO ENERGETSKI DEFICIT

Ketogena dijeta djelovaće na gubitak masnih naslaga na isti način kao i svaka druga dijeta na gubitak masnih naslaga - stvaranjem energetskog deficita. Ne možete jesti "koliko god želite" na keto dijeti i dalje gubiti masne naslage jednostavno zato što ste eliminisati izvor makronutrijenata.

Iz podataka koje smo vidjeli, čini se da keto povećava zasićenost bolje od većine standardnih dijeta, što može pomoći u usklađivanju ishranom i prirodnom smanjenjom unosa kalorija. Međutim, kada su kalorije i proteini istog dnevnog unosa, to nije značajna prednost za gubitak masnih naslag.

S druge strane, keto dijeta nema uspjeha kada je riječ o povećanju mišića.

 

Reference

1. Alan A. Aragon, et al. International society of sports nutrition position stand: diets and body composition, Journal of the International Society of Sports Nutritionvolume 14, Article number: 16 (2017)

2. Vargas S, et al. Efficacy of ketogenic diet on body composition during resistance training in trained men: a randomized controlled trial, J Int Soc Sports Nutr. 2018 Jul 9;15(1):31. doi: 10.1186/s12970-018-0236-9.

3. Wesley C. Kephart, et al. The Three-Month Effects of a Ketogenic Diet on Body Composition, Blood Parameters, and Performance Metrics in CrossFit Trainees: A Pilot Study. Sports (Basel). 2018, doi: 10.3390/sports6010001