MOŽETE LI IZGRADITI MIŠIĆE NA KETO DIJETI?

Keto dijeta nikada nije bila dobar alat i nikada neće biti optimalan alat za izgradnju mišića. Period. Toliko ključnih procesa koji su uključeni u rast mišića minimalizuje se, ako ne i inhibira se, tokom keto dijeta jednostavno ne možete optimalno imati rast mišića.

Facebook stranicama naslovi: MOŽETE izgraditi nešto mišića na keto dijeti ako vrijedno trenirate, jedete dovoljno proteina i imate kalorijski višak . Ali nije to dobro za vas ako vam je cilj izgraditi što više mišića. Vidite, podsticanje rasta mišića nije samo uništenje mišićnih vlakana. Nekoliko ključnih mehanizama koji mogu dovesti do rasta mišića zanemaruju se kada se radi keto dijeta.


1. KETO SNIŽAVA NIVO IGF-1.

Zašto je ovo važno? IGF-1 je najviše anabolički hormon u tijelu. Što ih više imate, to više vaše ćelije (uključujući i mišićne) rastu. Jetra proizvodi sistemske nivoe IGF-1.

Jetri su potrebni insulin i hormon rasta za proizvodnju IGF-1. S keto dijetama vaša je proizvodnja insulina stvarno niska, što znači da će vaš nivo IGF-1 patiti. Zato se keto smatra nečim što može usporiti razvoj raka / tumora, ali to je i jedan od razloga zašto nije optimalan za rast mišića.

 

2. KETO UTIČE NA MTOR.

mTOR je enzim koji ubrzava ćelijski razvoj i rast. To uključuje mišićne ćelije. Mišić mTOR djelimično se aktivira treningom opterećenja, ali pojačavaju ga neke aminokiseline i ugljeni hidrati, tačnije inzulin. Ako vaš insulin ostane nizak, aktivacija mTOR-a je niska. Iz tog razloga keto dijeta može biti inferiorna za rast mišića. Ali da bi se glumio vražjeg zagovornika, jedan je od razloga zašto se keto (i post) proučava zbog potencijalnih dejstava protiv starenja.


3. KETO JE PROBLEM ZA KONTRAKTILNOST MIŠIĆA.

Ketoni nisu toliko efikasni kao glukoza za vrlo intenzivne kontrakcije mišića poput onih pronađenih tokom treninga s tegovima. Ketoni su zasigurno bolji od masnih kiselina, ali ne tako dobri kao glukoza. Tako bi to moglo smanjiti vašu radnu sposobnost ili performanse.

Dokazi upućuju na održavanje performansi ili čak na povećanje izdržljivosti. A možete održavati performanse tokom aktivnosti podizanja koje se uglavnom oslanjaju na fosfagen (vrlo intenzivni napori koji traju manje od 12 sekundi).

 

4. KORTIZOL!

U mnogih ljudi keto dijeta dovodi do većeg nivoa kortizola. Kao ljubitelj dizanja već znate da je kortizol loš za rast mišića. Ali znate li koliko je hronično povećan kortizol zapravo loš? Evo kako kortizol može usporiti rast mišića:

  • Kortizol povećava razgradnju proteina. Količina mišića koju gradite je razlika između razgradnje proteina i sinteze proteina. Ako povećate razgradnju proteina, puno je teže doći do pobjednika.
  • Kortizol može povećati miostatin. Miostatin je miokin (mišićni protein) koji inhibira rast mišića. Što ga više imate, to će vam tijelo omogućiti manje mišića. Ako pretjerano proizvodite kortizol i imate hronično povećan nivo, ekspresija miostatina će se povećati, ograničavajući rast mišića.
  • Isključuje imunološki sistem. To je tako da ćete imati na raspolaganju više resursa za borbu ili bijeg. Ali ako ostane hronično povećan, oslabit će vaš imunološki sistem. Zašto bismo se brinuli? Budući da popravak oštećenja mišića pokreće imunološki sistem. Ako je vaš imunološki sistem slab, popravak oštećenja mišića je spor, što će uvelike ograničiti rast.
  • Smanjuje unos hranjivih sastojaka u mišiće. Ako manje proteina uđe u mišić, na raspolaganju vam je manje "cigli" za izgradnju više mišićnog tkiva.

Ne treba vam ogromna količina ugljenih hidrata da biste optimizovali rast mišića. Mogli biste jesti proteine / masti veći dio dana, ali imati ugljene hidrate prije i za vrijeme treninga kako biste dobili IGF-1 i mTOR i olakšali transport aminokiselina u mišić i postigli velik podsticaj u rastu.