Način kako roditelji gledaju svoju vlastitu samokontrolu važan je faktor u odabiru načina ishrane svog djeteta i vrsta hrane koju odaberu utiče na izbor hrane njihove djece, izvještavaju istraživači.

Kalorijski suficit i preporuke kako treba da se hranimo glavni su faktor koji pridonosi globalnoj pretilosti i glavni je problem roditeljima male djece, kaže T. Bettina Cornwell, predsjednica i voditelj marketinškog sektora Univerziteta u Oregonu, Lundquist College iz Poslovanje.

Novo istraživanje u časopisu Journal of Public Policy & Marketing istraživalo je odabir (preferencije) roditeljske hrane i način kako roditelji utiču na odabir hrane kod djece.

"Preferencije roditelja prema šećeru, masnoći i soli u ishrani utiču na količinu nezdrave hrane koju daju djeci u toku jedne nedelje, a to utiče na djetetovu sklonost šećeru, masti i soli", kaže Cornwell. „Pokazali smo da redovno izlaganje djece nezdravoj hrani od 3 do 5 godina utiče na njihov sklonosti tim istim ukusima u nezdravoj hrani. Zbog toga su manje spremni jesti povrće ili neku drugu zdraviju hranu. "

Istraživači su razvili dvije studije kako bi istražili koliko su roditelji kruti prema ličnom razvoju, učenju novih oblika ponašanja i samokontroli. Ta razmišljanja, ili teorije, temelj su svakodnevnih ideja o određenim oblicima ponašanju, kaže naučnica. U igricama koju djeca igraju vidi se ograničena ili neograničena samokontrola i vidimo da li je li fiksna ili varijabilna. A šta je sa hranom, šta tu vidimo ?

U prvom istraživanju istraživači su koristili ankete na roditeljima od 81 djeteta predškolske dobi kako bi procijenili koliko roditeljski ukus pomaže u učestalosti obroka nezdrave hrane kod djeteta u toku jedne nedelje. Istraživači su pronašli snažnu vezu, kaže Cornwell.

Drugo istraživanje dublje je istraživalo utiče li razmišljanje roditelja na to koliko često izlažu svoju djecu nezdravoj hrani i šta njihova djeca jedu u školi. Istraživači su anketirali 122 para roditelja i djece predškolski dobi koji su stalno birali povrće tokom ručka.

Ponovo, istraživači su utvrdili snažne vezu. Djeca koja su često bila izložena brzoj i visoko prerađenoj hrani kod kuće rjeđe su jela povrće.

"Preferencije roditelja prema šećeru, masnoći i soli u ishrani, kao i njihovi pogledi na samokontrolu, zajedno utiču na izbor djece kod unosa nezdrave hrane tokom perioda van kuće", kaže Cornwell. "Roditelji s nižom preferencijom prema šećeru, masnoći i soli i koji razvijaju samokontrolu gdje obično ograničavaju količinu nezdrave hrane koju daju svojoj djeci imaju velike uspjehe na to kako se njihova djeca hrane van kuće."

Velika su ovo otkrića, kaže Cornwell, jasna: ono što roditelji rade kod kuće kad je riječ o odabiru obroka utiče na odabir hrane koju njihova djeca uzimaju van kuće. Roditelji bi, kako kaže, trebali istražiti vlastita uvjerenja o samokontroli kako bi razumjeli kako uticati na to kako djeca razvijaju sklonosti prema nezdravoj hrani. Čineći to, kaže ona, može pomoći roditeljima da poboljšaju vlastitu ishranu.

 

PROBLEM RODITELJIMA JE PREHRAMBENA INDUSTRIJA

U međuvremenu, proizvođači hrane i menadžeri robnih marki moraju priznati da njihovi proizvodi stvaraju veliku ovisnost - onima s visokim sadržajem masti, soli i šećera koji povećavaju potrošnju. „Proizvode treba preoblikovati kako bi bili manje hiperprihvatljivi i razvijati nove, zdravije proizvode”. kaže Cornwell.