BodyTune Group

Lakše je nagovoriti ljude na zlo i mržnju nego na dobro i ljubav. Zlo je privlačno, i bliže je ljudskoj prirodi. Za dobro i ljubav treba izrasti, treba se pomučiti.

BodyTune Group

Sve bi se u životu moglo izdržati za kratko, i da budeš dobar, i hrabar, i pažljiv, ali život ne traje kratko, a ništa ti ne može postati teško kao obaveza koju sam sebi nametneš u jednom času slabosti ili oduševljenja. Stid te da odustaneš, muka da istraješ.

BLOG

Live Search


Fokus ovog članka je usmjeren na to kako možemo poboljšati osjetljivosti na insulin, ali postoji isto par savjeta za trening koji vrijedi pročitati.

Ne znamo  i ne tvrdimo da je to "dokazano" istraživanjima, ali vjerujemo da trening gdje se iscrpljuju velike količine glikogena može s vremenom poboljšati vašu osjetljivost na insulin. Dopustite nam da to objasnimo.

Kroz istraživanje znamo da trening s velikim volumenom može povećati sposobnost skladištenja glikogena. Dakle, recimo da normalno možete skladištiti 350 grama mišićnog glikogena (što je otprilike tačno).

Nakon nekoliko nedelja treninga s većim volumenom, koji iscrpljuju mišićni glikogen, vaši će mišići razviti bolju sposobnost skladištenja mišićnog glikogena - možda čak 400 grama glukoze koliko i glikogen.

Ova adaptacija ima savršen smisao jer priprema naše tijelo da se ponovno bolje suočimo treningom velikog volumena. Takođe ima smisla da bi naše tijelo u isto vrijeme razvilo bolju sposobnost pravilne upotrebe glukoze (ugljenih hidrata) putem poboljšane osjetljivosti na insulin.

A budući da su istraživanja pokazala da trening s rezistencijom poboljšava osjetljivost na insulin kroz više mehanizama, ali ne treba previše da razmišljamo o tome da li trening s većim volumenom može s razlogom ponuditi više. Dakle, iako smo definitivno fanovi ili zagovornici intenzivnih treninga s malim volumenom, sumnjamo da će vam to poboljšati osjetljivost na insulin što je više moguće.

Iz tog razloga, povremeno bi preporučili da u svoj trening uključite neki prilično velik volumen rada. Na primjer, držite se serija od 10-20 ponavljanja i napravite četiri do pet serija od četiri do pet vježbi po dijelu tijela.

Da, to je velik volumen, ali to je ono što je potrebno za adekvatno iscrpljivanje mišićnog glikogena i pripremu za povećanje skladištenja glikogena ponovo. Sve dok ne uradite mnogo tih serija do otkaza dolazite u situaciju da izbjegavate pretreniranost, pod pretpostavkom da ovu strategiju ne provodite duže od otprilike 8 nedelja.

Ako probate, javite nam šta mislite. Ali sumnjam da ćete, ako povećate obim treninga na ~ 20 serija po dijelu tijela i pobrinite se da konzumirate dobre količine ugljenih hidrata, primijetiti da ćete se nakon nekoliko nedelja osjećati sitije i punije, ali bez ikakvog povećanja tjelesne masti. A ovaj će efekat biti izraženiji ako ste odradili prilično nizak obim treninga.