BodyTune Group

Lakše je nagovoriti ljude na zlo i mržnju nego na dobro i ljubav. Zlo je privlačno, i bliže je ljudskoj prirodi. Za dobro i ljubav treba izrasti, treba se pomučiti.

BodyTune Group

Sve bi se u životu moglo izdržati za kratko, i da budeš dobar, i hrabar, i pažljiv, ali život ne traje kratko, a ništa ti ne može postati teško kao obaveza koju sam sebi nametneš u jednom času slabosti ili oduševljenja. Stid te da odustaneš, muka da istraješ.

BLOG

Live Search

 

Moj prijatelj Slaviša Šervel je rekao da ima želju da napravim post o jednom jelu koje on najviše voli da jede. Bio je u nedoumici da li je to zdravo ili ne. Ovim putem se zahvaljujem cijeloj ekipi Tesla Bar&Rooms  koji su spremili ovu namirnicu koju smo uslikali i kojoj danas posvećujem pažnju. Kroz ovo istraživanje shvatio sam da je sve dualizam, u svemu ima nešto dobro i loše. Ne možemo generalizovati namirnice koje unosimo.

Harvardski profesor, nutricionist i istraživač dugo godina proučava gustinu hrane i njen uticaj na organizam, njegova teorija malo drugačija u odnosu na ostale i on ima jasan stav da je ljudski organizam osmišljen za preživljavanje, da smo kroz evoluciju u zavisnosti od podnevlja morali unositi sve vrste namirnica. Tokom svog dugogodišnjeg istraživanja napravio je svoju listu hranjivih namirnica. Za razliku od drugih nutricionista, on je u osnovi uzimao sve hranjive sastojke koje bi konzumirali u jednom obroku, mjerio je težinu jednog obroka i te namirnice upoređivao između sebe.

Naučnik je definisao šta je "bitno" pa zatim zapisivao sve šta je važno za ljudsko zdravlje. Na njegovom popisu su bile esencijalne masne kiseline, esencijalne aminokiseline i mnogo važnih vitamina i minerala koji su potrebni našem organizmu. Nakon definisanja svih brojki, grupa namirnica koja se našla na vrhu njegovog popisa bilo je meso organa, a posebno jetra. Kaže da je to kraljevska namirnica.

Čudno, ali "primitivnija" društva odavno su prepoznala važnost mesa jetre i drugih organa kao besprijekorno hranjivu hranu. Na primjer, jetra je toliko puna dobrih stvari prema njegovim dokazima da je negdje počinju klasifikovati kao meso i povrće. Indijanska plemena u prošlim vremenima svoje pse su hranili mesom a oni su konzumirali hranjive organe. Fegato di vitello alla veneziana ili jetra spremljena na venecijanski je prava poslastica za sve ljubitelje iznutrica, a poslužuje se s kremastom palentom. Prema starim podacima iz 1500 godine u Španiji jetra je bila specijalitet pravi i postojao način kako se tradicionalno sprema.

Harvadski profesor kroz svoja istraživanja je dokazao da jabuka ima 7 grama vitamina C na 100 grama, jetra ima 27. Ili pogledajte B12. Jabuka ima nula B12 na 100 grama, crveno meso ima oko 1,84 mcg. na 100 grama, a jetra ima 111,3 mcg. na 100 grama. Kad gledamo ostalo meso i povrće sve te hranjive stvari koje sadrže u sebi poput fosfora, magnezijuma, kalijuma, cinka, željeza, bakra, vitamina A, D i E, te tiamina, riboflavina, pantotenske kiseline, folne kiseline , po sadržaju se ne mogu porediti sa domaće uzgojenom jetrom.

Jetra, kao i ostalo meso od organa, možda bi bila prehrambeno najkompletnija hrana koja postoji ikad, a činjenica da kod nas, Evropi i SAD ljudi ne unose puno te vrste mesa, zbog svih bolesti koju moderan čovjek ima. Drugo moderni uzgoj životinja, čime se hrane, vještački hormoni koji se daju životinjama su takođe učinili svoje.

Iznenađujuće je da bilje i začini su sa s mesom od organa na vrhu liste kod ovog naučnika. Njihov jedini nedostatak što tu hranu ne možemo nazvati nutritivno značajnom, (bosiljak, metvica, peršun, origano ili majčina dušica).

Ostala zanimljiva zapažanja ovog naučnika koliko ima hranjivih sastojaka na 100 grama određene namirnice:

  • Orašasti plodovi i sjemenke kotiraju vrlo visoko, a na prvom mjestu su brazilski orasi, lješnjaci i kokos.
  • Voće je iznenađujuće nisko kotirano, a jabuke i lubenice su zadnje na spisku.
  • Obični krompir pobjeđuje slatki krompir, osim po sadržaju vitamina A.
  • Svinjetina jako visoko kotira, slanina ima status božanstva.
  • Jaja takođe visoko kotiraju, ali trebate jesti žumanjke.
  • Egzotična mesa od emu i noja zauzimaju visoko mjesto, ali pačije meso zauzima zadnje mjesto.
  • Kelj i alge vrlo su visoko hranjive.
  • Mahunarke su loše i jako malo dobrih stvari sadrže u sebi.
  • Žitarice nisko kotiraju (sirove žitarice, prema njemu su neprobavljive u tom obliku).
  • Govedina i svinjetina su vrijednije od povrća.

Prema njegovim teorijama hrana može sadržavati puno hranjivih sastojaka, ali možda joj nedostaju neke hranjive stvari ili joj u potpunosti nedostaju hranljive stvari.

Naučnikova teorija je da smo kroz evoluciji u velikim nestašicama hrane bili smo primorani jesti sve što postoji na kugli zemaljskoj, ali naučnik tvrdi da vrlo malo namirnica poput mesa organa "imaju sve u sebi u obroku od 100 grama", zbog toga pravilna ishrana zahtijeva raznoliko hranjivu i gustu hranu. Moramo prihvatiti samo jedno da smo kroz evoluciju bili primorani jesti sve da bi opstali.