BodyTune Group

Lakše je nagovoriti ljude na zlo i mržnju nego na dobro i ljubav. Zlo je privlačno, i bliže je ljudskoj prirodi. Za dobro i ljubav treba izrasti, treba se pomučiti.

BodyTune Group

Sve bi se u životu moglo izdržati za kratko, i da budeš dobar, i hrabar, i pažljiv, ali život ne traje kratko, a ništa ti ne može postati teško kao obaveza koju sam sebi nametneš u jednom času slabosti ili oduševljenja. Stid te da odustaneš, muka da istraješ.

BLOG

Live Search


U jednoj studiji istraživači su proučavali enzim zvan glukokinaza i koliki je njegov uticaj na naš apetit. Otkrili su da prevelika aktivacija enzima glukokinaza
 može biti ono što uzrokuje preveliku žudnju za slatkom hranom, statkišima i ugljenim hidratima.

Istraživanja ovih naučnika sugerišu da aktivnost enzima glukokinaze u mozgu povećava naš apetit toliko da imamo strašnu potrebu za ugljenim hidratima, koji u tom trenutku postaju osnovno gorivo u našem mozgu: “glukoza”. Istraživači vjeruju da je to možda i glavni uzrok prevelikog ukupnog unosa kalorija u toku dana ili glavni uzrok zašto imamo normalan unos kalorija u toku dana. Kažu da se količina proizvodnje enzima glukokinaze razlikuje od osobe do osobe, post, djelimični post ili veliki broj sati gdje ne unosimo hranu može povećati preveliku aktivnost enzima u mozgu.


ŠTA NAM OVO GOVORI

Žudnja za ugljenim hidratima nije samo psihološke prirode. Mozak se toliko oslanja na glukozu da će vas natjerati da žudite za glukozom.

(Podsjetnik: čak i ako ste na dijeti s malo ugljenih hidrata, bez šećera, tijelo će stvoriti glukozu kroz proces koji se naziva glukoneogeneza. Tijelo samo sebi pravi glukozu)

Takođe nam govore istraživači da ako vaš mozak ne ublaži vaše potrebe za glukozom, davaće signale stalno dok to ne uradite. To ukazuje na to da savjet zdravstvenih stručnjaka o unosu proteina i povrća prije obroka mogao biti ono što vas čini debelim.

ŠTA MOŽETE ODUZETI U OVOJ STUDIJI

Prvo, ne postoji čvrsto i brzo pravilo kojeg se moramo svi pridržavati. Samo upotrijebite studiju kao jedan osnovni vodič da biste kontrolisali vlastitu ishranu i apetit. Drugo, možda bi osobe koje jedu visoko proteinske obroke, teške obroke, a zatim žude za desertom, unosili puno manje kalorija ako bi ubacili ugljene hidrata u svoj obrok.

Jeste li ikad poželjeli pojesti desert nakon mesnog obroka sa povrćem jer bi se osjećali sito? Zapamtite ako niste unijeli dovoljno glukoze da biste zadovoljili svoj mozak ulazite u proces glukoneogeneze a to ne ublažava vaš apetit i potrebu za ugljenim hidratima dovoljno brzo i efikasno. 

Još jedna stvar koju možete uraditi ako izbacite ugljene hidrate, imajte česte obroke jer ako budete puno bez hrane aktiviraćete vaše enzima koji će vas natjerati da žudite za ugljenim hidratima.

Reference
1. 
Hussain, Syed, Errol Richardson, Yue Ma, Christopher Holton, Ivan De Backer, Niki Buckley, Waljit Dhillo, Gavin Bewick, Shuai Zhang, David Carling, Steve Bloom, and James Gardiner. "JCI - Glucokinase Activity in the Arcuate Nucleus Regulates Glucose Intake." The American Society for Clinical Investigation, 8 Dec. 2014. Web. 9 Dec. 2014.