BodyTune Group

Lakše je nagovoriti ljude na zlo i mržnju nego na dobro i ljubav. Zlo je privlačno, i bliže je ljudskoj prirodi. Za dobro i ljubav treba izrasti, treba se pomučiti.

BodyTune Group

Sve bi se u životu moglo izdržati za kratko, i da budeš dobar, i hrabar, i pažljiv, ali život ne traje kratko, a ništa ti ne može postati teško kao obaveza koju sam sebi nametneš u jednom času slabosti ili oduševljenja. Stid te da odustaneš, muka da istraješ.

BLOG

Live Search


Unutrašnja motivacija pobjeđuje vanjsku motivaciju ako želite promijeniti životne navike. Jedna studija nije direktno povezana sa ishranom, ali je zanimljiva. Ova studija rađena je na kadetima West Pointa po završetku mature. Ispostavilo se da su kadeti koji su imali veći unutrašnju motivaciju - vođeni untrašnjim faktorima - uspjeli završiti fakultet i diplomirati u odnosu na one kadete koji su imali vanjske razloge, poput zarađivanja novca, direktorske fotelje ili usrećivanja roditelja.

Šta nam ovo govori, mrkva koja visi i klati se na kanapu je opasna. Ako želite uspjeti u nečemu velikom, omršaviti, promijeniti ishranu, naći bolji posao ili poboljšati čučanj, zauvijek, želja za tim mora dolaziti iznutra, a ne zbog pritiska vanjskog svijeta ili želje da nagradu dobijemo iz vana. Vanjska nagrada nije dovoljno jaka da bi nas natjerale da se promijenimo na duge staze.Da izvučemo maksimum iz sebe.

Smanjenje težine na vagi je vanjska motivacija. Ne oslanjajte se na to kako biste trajno promijenili svoje prehrambene navike. Ako budete gledali skalu vaši će napori biti privremeni i kratkotrajni, jer ako vidite da ne gubite težinu odustajete. Zapravo, ljudi koji se najviše trude smršaviti, često rade idiotske stvari koje ih same po sebi tjeraju da odustanu. 

Promjena načina ishrane kako bi udovoljili nekom drugom još je jedan primjer vanjske motivacije. Težina na vagi  i mjerenja rezultata koliko napredujemo je za ljude koji nemaju unutrašnju motivaciju.

Da biste napredovali kroz duži period morate poboljšati svoju ishranu, morat ćete pronaći nešto značajnije od vanjskih faktora i vanjskog pritiska. Načini ishrane koji ste sprovodili godinama urezao su se u vaš um. A i navika da se teži glupim ciljevima može se još više urezati u vaš um. Da biste trajno promijenili način ishrane - morate postati drugačija osoba.

Razmislite da li bi postali bolji uzor svojoj djeci ili supružniku? Da li bi natjerali druge da žive duže? Da li bi li natjerali druge da cijene zdravu hranu? Da li bi vam to dalo više samopoštovanja? Da li se osjećali ugodnije kako izgledate? Da li bi li imali više samopouzdanja? Preuzimanje kontrole nad svojom ishranom može imati velik uticaj ostatak vašeg života. To je takođe bitan dio slagalice kada je riječ o transformaciji tijela i načina života.

Stoga stavite vanjske uticaje po strani. Stvarajte unutrašnju transformaciju, tada ćete sa sigurnošću morati znati da ćete u narednom periodi postati bolja osoba, to je rezultat vremena i energije koji ste uložili.