BodyTune Group

Lakše je nagovoriti ljude na zlo i mržnju nego na dobro i ljubav. Zlo je privlačno, i bliže je ljudskoj prirodi. Za dobro i ljubav treba izrasti, treba se pomučiti.

BodyTune Group

Sve bi se u životu moglo izdržati za kratko, i da budeš dobar, i hrabar, i pažljiv, ali život ne traje kratko, a ništa ti ne može postati teško kao obaveza koju sam sebi nametneš u jednom času slabosti ili oduševljenja. Stid te da odustaneš, muka da istraješ.

BLOG

Live Search


Ovo je jedna od prvih "velikih stresnih" metoda koja se pojavila kod osoba koje su ljubitelji bodybuildinga. Nažalost, većina ljudi upotrebljava velike serije na pogrešan način, spajaju pokrete bez razmišljanja i bez bilo kakve logike.

Superserija je kada izvodite serije od dvije vježbe jednu za drugom bez odmora, bez pauze između njih (ipak malo odmarate nakon druge). Postoji nekoliko pametnih načina kako to uraditi i napraviti dobar plan treninga za izvođenje super serija.

 

1. PRED UMOR SUPER SERIJA

To se odnosi na spajanje dvije vježbe za istu mišićnu grupu. Prvo je izolacijski pokret (vježba gdje se cilja mišić da posao obavi sam), a drugi je složeni pokret. Primjer za grudi bi bio izvođenje serije letenja s bučicama, a zatim i serija benč pres.

Logika je tu da u složenom pokretu ciljni mišić ne radi sam i na taj način možda neće biti u potpunosti stimulisan na kraju serije. Prvo radite izolacijski pokret i osjetit ćete stezanje u mišići i to će vam pomoći da naučite kako se fokusirati na taj mišić. Loša strana je to što nećete moći koristiti veću težinu u složenoj vježbi, što je ujedno i najbolji pokret za razvoj mase mišića.

 

2. POST UMOR SUPER SERIJA

Ovdje je redoslijed vježbanja obrnut u odnosu na “pred umor super serija”: započinjete sa pokretom koji je složen, a zatim izvodite vježbu izolacije. To vam takođe omogućuje da u potpunosti stimulišete ciljani mišić, ali to ne ometa količinu težine koju možete koristiti na osnovnoj vježbi.


3. SINERGIJSKA SUPER SERIJA

To je tip superserije koji se svima najmanje sviđa i rijetko ga koriste vježbači. Sastoji se od spajanja dva složena pokreta za istu mišićnu grupu kroz različit pokret (npr. benč press i propadanja). Problem je u ovoj super seriji što vam ne pomaže da se fokusirate na ciljanu mišićnu grupu.

U slučaju potiska i propadanja, ako su vam tricepsi jači od grudnih mišića, i dalje ćete se uglavnom oslanjati na njih tokom oba pokreta, a prsa će i dalje ostati relativno nerazvijena. Jedina prednost složene superserije je ta što možete raditi više od jednog segmenta mišića u istoj serije. Međutim, to se bolje postiže pokretima izolacije.

 

4. IZOLACIJSKA SUPER SERIJA

To se odnosi na spajanje dvije izolacijske vježbe za istu mišićnu grupu. Cilj je fokusirati se na nekoliko dijelova mišića istovremeno. Za bicepse bi to mogla biti vježba koja je fokusirana uglavnom na dugu glavu i onu koja je fokusirana na kratku glavu.

Da bi ova tehnika radila posao, morate odabrati vježbe koje zapravo rade različite dijelove mišića. Ako odaberete dva pokreta koja ciljaju isto područje mišića, od ove tehnike onda nećete imate koristi.


5. ANTAGONIST SUPER SERIJA

U ovoj metodi spojite dvije vježbe za suprotne (antagonističke) mišiće. Kao i kod drugih superserija, nema odmora između prvog i drugog pokreta. Ovim pristupom možete spojiti ove mišiće:

  • Prsa i leđa
  • Biceps i triceps
  • Kvadricepsi i zadnja loža
  • Bočni / prednji deltoideus i zadnji deltoideus
  • Stomak i donji dio leđa