BodyTune Group

Lakše je nagovoriti ljude na zlo i mržnju nego na dobro i ljubav. Zlo je privlačno, i bliže je ljudskoj prirodi. Za dobro i ljubav treba izrasti, treba se pomučiti.

BodyTune Group

Sve bi se u životu moglo izdržati za kratko, i da budeš dobar, i hrabar, i pažljiv, ali život ne traje kratko, a ništa ti ne može postati teško kao obaveza koju sam sebi nametneš u jednom času slabosti ili oduševljenja. Stid te da odustaneš, muka da istraješ.

BLOG

Live Search


Već smo ustanovili da kreatin nije samo dodatak ishrani koji se koristi bodybuildingu već da bi od njegove redovne upotrebe potencijalno mogli imati koristi gotovo svi, od mladih do starih. Pokazano je da jača rad srca, smanjuje pojavu Alzheimerove bolesti i drugih neurodegenerativnih bolesti, snižava šećer u krvi, pomaže u popravljanju funkcije kostiju, sprječava artritis, smanjuje nakupljanje masti u jetri, pomaže ljudima s fibromijalgijom te utiče na rast mišića kod sportista.

Na stranu postoje i brojne špekulacije, nedavno je otkriveno da on ima novu super moć. Istraživači s UCLA otkrili su da kreatin može djelovati kao "molekularna baterija" imunološkim ćelijama za borbu protiv raka.


KREATINE POBOLJŠAVA RAD T-ĆELIJA

Doktorica Lili Yang, voditeljica istraživačkog tima koji je otkrio ovo otkriće, otkrila je da je unos kreatina ključan za anti-tumorske aktivnosti CD8T ćelija, koje su poznate i po izrazito hladnijem imenu, T ubice.

Kad se ove ubice T ćelije pozovu da se bore protiv tumora, one se moraju takmičiti s tumorskim ćelijama koje brzo koriste glukozu, aminokiseline i lipide. Bez adekvatnog snadbjevanja ovim energetskim resursima, ove ubice T ćelije doslovno kreću u rat bez doručka ili gladni, a gladna vojska ne može otići toliko daleko te kvalitetno se boriti.

Kreatin, međutim, snadbjeva ove T ćelije velikim nivoom ATP-a (energetske valuta ćelije), omogućuje im da se bore neprestano sa rakom.

 

ŠTA SU RADILI ISTRAŽIVAČI

Yang i njeni istraživači napravili miševe tako da su njihove T ćelije ubice imale nedostatak gena koji je odgovoran za stvaranje molekula i transport kreatina. To znači da njihove T ćelije nisu mogle uzimati kreatin te su prema tome bile daleko manje sposobne za borbu protiv tumora.

Međutim, kad su uzeli suplementaciju na bazi kreatina (oralno ili IV), njihove T ćelije ponovo su oživjele i ponovno stekle moć protiv raka. Pokušali su davati kreatin miševima koji nisu imali problem sa genima i oni postali efikasniji u borbi protiv raka debelog crijeva i tumora melanoma.

"... ovi nalazi sugerišu da ubice T-ćelije uistinu trebaju kreatin za borbu protiv raka", rekao je Yang, u pismu za javnost. "Bez toga, oni jednostavno ne mogu efikasno raditi svoj posao."

Ima i dobrih vijesti. Količina koju su davali miševima bila je uporediva s dozama koje preporučuju sportistima i bodybuilderima.

 

ŠIRE POSLJEDICE

Dok su Yang i njezine kolege otkrili da je kreatin efikasan u borbi protiv tumora i melanoma raka debelog crijeva, ona nagađa da bi liječenje moglo biti od koristi u borbi protiv mnogih različitih vrsta raka. Nadalje, mislila je da se kreatin može kombinovati s mnogim drugim trenutnim tretmanima, kao i s tradicionalnim hemoterapijama i zračenjem.

 

KAKO NAJBOLJE KORISTITI KREATIN

Ako već koristite kreatin za povećanje atletskih performansi ili rast mišića, sjajno.

Međutim, ako niste sportista i nikad niste sanjali o uzimanju kreatina, trebali biste dobro razmisliti o tome da ga dodate na popis namirnica koje svaki dan trebate da poboljšate zdravlje, unosite ga upravo s vitaminima, ribljim uljem i vlaknima. Postoji previše previše dobrih istraživanja koje bismo mogli zanemariti.

Mnogi bodybuilderi odluče vazu punjenja kreatinom uzimajući 5 grama četiri puta dnevno tokom 5 do 7 dana, a zatim nastavljaju u dozi od 3 do 5 grama, ali postoji mnogo lakši način da to uradite.

Dovoljno je uzimati oko 5 grama dnevno, svaki dan. Kad prođe 30 dana, vi ćete najvjerovatnije dostići maksimalni kapacitet ćelijskog skladištenja, i tada možete jednostavno nastaviti uzimati 3 do 5 grama dnevno.

 

Reference

1. Stefano Di Biase, Xiaoya Ma, Xi Wang, Jiaji Yu, Yu-Chen Wang, Drake J. Smith, Yang Zhou, Zhe Li, Yu Jeong Kim, Nicole Clarke, Angela To, Lili Yang. "Creatine uptake regulates CD8 T cell antitumor immunity." Journal of Experimental Medicine, Published October 18, 2019