BodyTune Group

Lakše je nagovoriti ljude na zlo i mržnju nego na dobro i ljubav. Zlo je privlačno, i bliže je ljudskoj prirodi. Za dobro i ljubav treba izrasti, treba se pomučiti.

BodyTune Group

Sve bi se u životu moglo izdržati za kratko, i da budeš dobar, i hrabar, i pažljiv, ali život ne traje kratko, a ništa ti ne može postati teško kao obaveza koju sam sebi nametneš u jednom času slabosti ili oduševljenja. Stid te da odustaneš, muka da istraješ.

BLOG

Live Search


Ako praktikujete povremeni post te preskačete pravi obrok i niste opterećeni mjerenjem kilograma na vagi je odlična opcija, to dokazuje ova studija.

Sadržaj hrane u tanjiru nije jedini koji utiče na zdravlje i normalnu tjelesnu težinu, takođe mali uticaj na tjelesnu težinu ima količina progutane hrane za vrijeme obroka. Zaista, naš cirkadijski ritam (regulacija tijela 24-satnom ciklusu) podrazumijeva da se određene vrste hranjivih stvari metabolizuju različito tokom određenih perioda u toku dana.

Povremeni post čini se, prema novoj studiji, relevantan, posebno ako imate cilj da gubite kilograme.

 

POVREMENI POST NAVEČE ILI UJUTRO?

U ovom istraživanju objavljenom u PLOS ONE istraživači su uporedili efekte dva oblika povremenog posta kod 6 zdravih osoba u dobi od 51 do 63 godine (4 muškarca i 2 žene u postmenopauzi), kakav je uticaj povremenog posta na oksidaciju (koristi se kao izvor energija) lipida, ugljenih hidrata i kako se skladište. 

Hrana je bila ista kod svih učesnika (isti broj kalorija), jedina razlika je bila vrijeme unosa hrane. Učesnici su testirani na svaki način ishrane, ali više od 2 dana pauze između dva načina ishrane:

Program 1:

  • Doručak (700 kcal) se unosi između 8h i 9h 
  • Ručak se unosi između 12:30 i 13:30.
  • Večera se unosi između 17.45 i 18.45.


Program 2:

  • Večernji obrok je užina
  • Ručak se unosi između 12:30 i 13:30.
  • Večera se unosi između 17.45 i 18.45.
  • Grickalice (700 kcal) se unose između 10 i 23 sata.

Rezultati: Uprkos sličnom unosu kalorija i potrošnji energije, istraživači su zabilježili razlike u metabolizmu ugljenih hidrata i lipida između dva režima ishrane. Konzumiranje grickalica u večernjim satima prouzrokovao je oksidaciji ugljenih hidrata na štetu lipida s prosječno 15 g manje sagorjelih lipida u poređenju sa načinom ishrane 1.

Zapravo, uzimanje užine naveče održavalo bi zalihe glikogena (oblik skladištenja ugljenih hidrata) u jetri, uzrokujući smanjenje potrebe za oksidacijom lipida tokom noći gdje su učesnici bili bez hrane . 

Dugoročno, takav plan ishrane i obroka mogao bi prouzrokovati veće skladištenje masti i samim tim debljanje, uprkos očekivanim benefitima od posta (međutim, ne dugo u ovoj studiji: otprilike 14 sati).

 

PRAKSA

Ako vam se doručak čini najzanimljivijim obrokom tokom povremenog posta, takođe i za one koji ga vole preskočiti obrok, bolje je podijeliti svoj obroke u danu na sljedeći način:

  • Ručak između popodneva i 13:00.
  • Moguća užina oko 16:00.
  • Večera se unosi između 19:00 i 20:00.