BodyTune Group

Lakše je nagovoriti ljude na zlo i mržnju nego na dobro i ljubav. Zlo je privlačno, i bliže je ljudskoj prirodi. Za dobro i ljubav treba izrasti, treba se pomučiti.

BodyTune Group

Sve bi se u životu moglo izdržati za kratko, i da budeš dobar, i hrabar, i pažljiv, ali život ne traje kratko, a ništa ti ne može postati teško kao obaveza koju sam sebi nametneš u jednom času slabosti ili oduševljenja. Stid te da odustaneš, muka da istraješ.

BLOG

Live SearchTestosteron snižava nivo DHA, pa zašto 99% ribljih ulja kad unesu muškarci mijenjaju ovu vitalnu masnu kiselinu? Evo šta trebate znati.


VEĆINA SUPLEMENATA RIBLJEG ULJA SADRŽI VIŠE EPA NEGO DHA

Ako uzmete riblje ulje, postoji velika šansa da koristite ono koje je pogodnije za žene. Svi znamo da omega-3 masne kiseline, tačnije, dokosaheksaenske kiselina masna kiselina (DHA) i eikosapentaenske kiselina (EPA), igraju veliku ulogu u ljudskom zdravlju. Iako svaka od masnih kiselina ima svoje prednosti, rijetko ih se uzima pojedinačno. 

Umjesto toga, uzimamo ih u dodacima poput ribljeg ulja ili kril ulja iz slijedećih razloga:

  • Smanjenje sistemskih upala (na taj način moguće smanjenje srčanih bolesti, astme, artritisa, degeneracije raznih i niza drugih bolesti).
  • Značajno smanjenje nivoa tjelesnih masti zbog povećane osjetljivosti na inzulin i pojačanog metabolizma. (Ova povećana osjetljivost na inzulin može takođe spriječiti dijabetes tipa II.)
  • Smanjena mišićna bol i tendonitis.

Ali svi benifiti ribljeg ulja tu ne prestaju. Zapravo, ako biste na Googleu pratili gotovo svaku bolest ili stanje koje je čovjeku poznato, uz riječi „riblje ulje“, gotovo biste sigurno dobili dugi popis članaka koji potvrđuju efekte ribljeg ulja u liječenju te bolesti ili stanje.

Ipak postoji problem. Iako suplementi ribljeg ulja sadrže i DHA i EPA, skoro svi sadrže puno više EPA nego DHA. To je u redu, ako si žensko.

 

VIŠE UPALE I VIŠE SRČANIH NAPADA

Ljudsko tijelo stvara puno vlastitih omega-3 masnih kiselina. Alfa-linolensku kiselinu (ALA) dobijamo većinom iz biljaka i naše tijelo pretvara u DHA i EPA.

Međutim, žene imaju veću sposobnost pretvaranja ALA u DHA nego muškarci, a to pretvaranje u velikoj mjeri određuje estrogen, primarni ženski polni hormon. Snažan podsticaj estrogena uzrokuje nagli porast proizvodnje DHA. Isto tako, oštar stimulans testosterona uzrokuje smanjenje proizvodnje DHA.

To znači da muškarci imaju mnogo manje vrijednosti DHA u krvi i tkivima od žena, uprkos uzimanju istih količine ALA. DHA je posebno važna jer igra ogromnu ulogu u smanjenju krvnog pritiska, povećanju HDL-a (dobrog holesterola) i održavanju broja otkucaja srca u  normalnom ritmu.

Muškarci, naravno, imaju daleko veću učestalost srčanih bolesti od žena (i vjerovatno zbog drugih upalnih stanja i pojava), a jedan od razloga za to može biti njihova razlika u nivoa DHA u krvi i tkivu.

Ono što je potrebno jest da muškarci imaju više DHA u svojoj ishrani. Nažalost, gotovo sva dostupna riblja ulja sadrže, sa velikom zalošću to govorimo, više EPA od DHA.

Jasno je da muškarci trebaju dodatak na bazi ribljeg ulja koji uzima u obzir njihove specifične potrebe. Tražite nova ulja koja su dizajnirana koja sadrže znatno više DHA od EPA.