BodyTune Group

Lakše je nagovoriti ljude na zlo i mržnju nego na dobro i ljubav. Zlo je privlačno, i bliže je ljudskoj prirodi. Za dobro i ljubav treba izrasti, treba se pomučiti.

BodyTune Group

Sve bi se u životu moglo izdržati za kratko, i da budeš dobar, i hrabar, i pažljiv, ali život ne traje kratko, a ništa ti ne može postati teško kao obaveza koju sam sebi nametneš u jednom času slabosti ili oduševljenja. Stid te da odustaneš, muka da istraješ.

BLOG

Live Search

 

Znamo da povećanje pravih bakterija u crijevima može smanjiti upale i uopšteno dovesti do boljeg zdravlja, ali sada postoje nevjerovatni dokazi koji sugerišu da prave bakterije koje se nalaze u crijevima mogu pomoći u rastu mišića i povećanju izdržljivosti.

Pod uslovom da su novi dokazi iz eksperimenta na miševima, ali nadamo se da bi ovi rezultati mogli prenijeti na ljude.

 

VIŠE MIŠIĆA, MANJE MASTI, BOLJI PLIVAČI

Eksperiment je bio jednostavan. Hranili su miševe i poboljšavali nivo bakterija pod nazivom Lactobacillus plantarum, dok kontrolna grupa nije uzimala nikakve probiotike.

Nakon šest nedelja otkrili su da se tjelesna kompozicija kod miševa promijenila na bolje. Njihova se mišićna masa povećala (što se utvrdilo analizom njihovih mišića gastrocnemiusa i soleusa), a njihove masne naslage su se smanjie.

Uz to, miševi iz grupe koja je unosila probiotike doživjeli su veći razvoj gastrocnemiusa tačnije uvećanje mišićnih vlakana. Istina, mišićna vlakna su bila tipa 1 (sporo trzajna vlakna a on su više uključena u aktivnosti izdržljivosti), ali mišićna vlakna su se razvila bez praktikovanja aerobnih ili anaerobnih vježbi.

Ko zna šta bi se dogodilo da su miševi radili bilo koji oblik vježbanje. Možda bi razvili više vlakana tipa II, ona koja se razvijaju kad dižemo tegove.

Lactobacillus grupa miševa mogla je plivati i u vodi mnogo duže nego kontrolna grupa i manje su bili iscrpjeni. Krvni testovi pokazali su da probiotska grupa imala manji nivo mliječne kiseline, amonijaka i kreatin kinaze u krvi, a sve to zbog dobrih bakterija.

 

GDJE MOGU PRONAĆI OVE BAKTERIJE?

Tajvanski istraživači proučavali su efekte L. plantarum jer se nalazi u tajvanskom kiselom kupusu, ali ne morate ga kupovati na azijskom tržištu da biste imali koristi od ove bakterije.

Takođe ona se spontano proizvodi u kiselom kupusu. Dok se druge vrste bakterija nalaze i u kiselom kupusu, možete ih nazvati L. plantarum.

Da biste imali koristi od toga, jedite nekoliko kašikica kiselog kupusa svaki dan barem mjesec dana i vidjećete ogromne promjene. Moguće da nećete primijetiti značajne promjene u masnoj masi, izdržljivosti ili jačini, ali sigurno ćete imati koristi jer ćete imati upale i bolje varenje hrane.

 

Reference

1. Chen, YM, et al, Lactobacillus plantarum TWK10 Supplementation Improves Exercise Performance and Increases Muscle Mass in Mice. Nutrients, 2016 Apr 7;8(4):205.