BodyTune Group

Lakše je nagovoriti ljude na zlo i mržnju nego na dobro i ljubav. Zlo je privlačno, i bliže je ljudskoj prirodi. Za dobro i ljubav treba izrasti, treba se pomučiti.

BodyTune Group

Sve bi se u životu moglo izdržati za kratko, i da budeš dobar, i hrabar, i pažljiv, ali život ne traje kratko, a ništa ti ne može postati teško kao obaveza koju sam sebi nametneš u jednom času slabosti ili oduševljenja. Stid te da odustaneš, muka da istraješ.

BLOG

Live Search

 

ČUDNA JE NAUKA

Sljedeća studija i njeni rezultati mogu zvučati pomalo čudno, ali je prokleto zanimljiva ova studija.

Istraživači sa Univerziteta u Palermu uzeli su 23 osobe u dobi od 18 do 65 godina, dali su ima zadatak da u periodu od 30 dana pojedu desetak zelenih maslina u toku dana. Iznenađenja je bilo, njihov postotak masnih naslaga opao je oko 1,7%, a njihova mišićna masa porasla je oko 1,39%.

Kako bi lakše shvatili ove brojeve, učesnici su izgubili oko 2,2 kilograma masti i dobili  istu količinu mišića, bez ikakvih promjena u svojoj ishrani i načinu vježbanja. U nauci se takvi rezultati često dešavaju ?

 

ŠTA SU TRAŽILI

Istraživači, koji su istraživali jednu vrstu zelenih maslina poznate kao Nocellara del Belice, testirali su učesnike ali cilj studije je bio da li masline imaju probiotički, antioksidativni ili protivupalni efekat.

Iako nisu mogli pronaći konačan probiotski efekak unosa maslina, pronašli su značajni protivupalni i antioksidacijski efekat. I interleukin-6 (IL-6), upalni faktor, i malondialdehid (MDA), marker slobodnih radikala, su se značajno smanjili. Naravno, mogli biste očekivati da ćete vidjeti slične efekte od stalnog konzumiranja bilo kojeg voća ili povrća.

Međutim, masline su imale puno bolji efekat.

 

DAKLE, ŠTA SE DOGODILO?

Naučnici misle da rezultati imaju veze s određenom masnom kiselinom:

"Moguće objašnjenje moglo bi biti povezano sa sposobnošću konjugovane linolne kiseline (CLA) koja utiče na smanjenje nivoa tjelesnih masti. Ona je prisutna i u ekstra djevičanskom maslinovom ulju i u klasičnim maslinama, a može se proizvesti i tokom varenja maslina."

CLA se često pokazala kao sjajan suplement za sagorijevanje masti i izgradnju mišićne mase, posebno u studijama na životinjama. Studije na ljudima nisu uvijek bile tako efikasne, ali to je možda zbog proizvodnje maslina.

Međutim, nedavno istraživanje objavljeno u American Journal of Clinical Nutrition otkrilo je da osobe koje su koristile suplement CLA mjesečno izgubile oko kilogram tjelesnih masnoća mjesečno. Rezultati studije gdje se unosilo desetak maslina na dan pokazali su sjajne, CLA koja se nalazi u maslinama značajno utiče na sagorijevanje masti i izgradnju mišića.

 

Reference

1. Accardi, et al. Nutraceutical effects of table green olives: a pilot study with Nocellara del Belice olives. Immunity & Ageing. 2016,13:11. 5 April 2016.