BodyTune Group

Lakše je nagovoriti ljude na zlo i mržnju nego na dobro i ljubav. Zlo je privlačno, i bliže je ljudskoj prirodi. Za dobro i ljubav treba izrasti, treba se pomučiti.

BodyTune Group

Sve bi se u životu moglo izdržati za kratko, i da budeš dobar, i hrabar, i pažljiv, ali život ne traje kratko, a ništa ti ne može postati teško kao obaveza koju sam sebi nametneš u jednom času slabosti ili oduševljenja. Stid te da odustaneš, muka da istraješ.

BLOG

Live Search

 

ZAŠTO LEG PRESS ILI NOŽNI POTISAK?

Prije nego što počnete istraživati o tome kako se presa za noge nema neki veliki uticaj na sportske performanse i kako ta sprava ne izgrađuje snagu, donosimo ovdje neke savjete koji kažu suprotno.

Postoji ogromna razlika između snage i hipertrofije. Ima puno momaka koji izgledaju savršeno a prosječne težine mogu dizati, relativno govoreći. A tu je i priličan dio mišićavih momaka koji imaju veliku snagu i veliku masu.

Snaga u velikoj mjeri zavisi od efikasnosti nervnog sistema. Što više mišićnih vlakana možete aktivirati, a koliko brzo ih možete aktivirati, znači puno težine možete dizati.

S druge strane, hipertrofija mišića uglavnom je kombinacija povećanog mišićnog glikogena, sinteze proteina, povećane veličine miofibrila i hormona. Mišićni rast je metoda totalno drugačija od metoda snage.

Kako kažu, čučanj je odlična vježba za izgradnju snage, ali nije nužno i najbolja vježba za izgradnju mišića. Istina, puno dizača govori suprotno, ali većina njih nije probala ništa drugo osim čučnja.

Presa za noge je odličan alat za rast mišića nogu, ali opet nije baš sjajna za izgradnju snage.

 

PRESA ZA NOGA: BOLJE IZGRAĐUJE MIŠIĆ OD ČUČNJEVA

Potisak za noge znatno bolje gradi mišić iz sljedećih razloga:

  • Ne morate prerano zaustaviti izvođenje serije jer vas noge nisu izdale već donji dio leđa, stopala, zglobovi ili pluća. Kad zaustavite seriju kad radite nožni potisak, to je uglavnom zbog mišića.
  • Možete nastaviti raditi sve dok ne postignete mišićni otkaz.
  • Dopunska ponavljanja. Možete staviti ruke na koljena i pomoći par dodatnih ponavljanja.

 

VJEŽBA

Evo posebno efikasnog načina ako želite da koristite nožni potisak:

  • Započnite tako što ćete napraviti seriju sa kilažom 60 % od 1 RM.
  • Odmarajte se, napraviti seriju sa kilažom 70 % od 1 RM. Napravite seriju od 10.
  • Kratko se odmarajte, napraviti seriju sa kilažom 80 % od 1 RM. Napravite seriju od 10. Pokušajte ekscentrični ili negativni dio pokreta raditi na kontrolisan način.
  • Kratko se odmarajte, napraviti seriju sa kilažom 85 % od 1 RM. Napravite seriju od 10. Pokušajte ekscentrični ili negativni dio pokreta raditi na kontrolisan način. Skinite opterećenje za 20 % pa uradite do mišićnog otkaza.
  • Kratko se odmarajte, napraviti seriju sa kilažom 85 % od 1 RM. Napravite seriju od 10. Pokušajte ekscentrični ili negativni dio pokreta raditi na kontrolisan način. Skinite opterećenje za 30 % pa uradite do mišićnog otkaza.
  • Zapišite kilograme i idući put pokušajte da napredujete i probijete svoje granice.