BodyTune Group

Lakše je nagovoriti ljude na zlo i mržnju nego na dobro i ljubav. Zlo je privlačno, i bliže je ljudskoj prirodi. Za dobro i ljubav treba izrasti, treba se pomučiti.

BodyTune Group

Sve bi se u životu moglo izdržati za kratko, i da budeš dobar, i hrabar, i pažljiv, ali život ne traje kratko, a ništa ti ne može postati teško kao obaveza koju sam sebi nametneš u jednom času slabosti ili oduševljenja. Stid te da odustaneš, muka da istraješ.

BLOG

Live Search

 

DA LI JE POST ZDRAV 

Nekoliko popularnih nutricionista govore da je post zdrav ili povremeni post - konzumiranje hrane samo tokom određenog "perioda" tokom dana.

Ali što je s dugoročnim efektima ovog načina ishrane? Jedno istraživanje nam daje odgovore.

 

STUDIJA

Ovdje su proučavane dvije grupe miševa. Unosili su istu količinu hrane, jedna je grupa dnevno unosila hranu koliko je htjela, instiktivno je unosila hranu.

Druga grupa je unosila istu količinu hrane, ali bili su je prisiljeni jesti u periodu od 4 sata - slično kao povremeni post.

 

REZULTATI STUDIJE

Miševi koji su postili dobili su pivski trbuha - višak masti u trbušnom dijelu. Njihova tjelesna težina je bila ista kao kod kontrolnih miševa koji su slobodno grickali tokom dana, ali uveliko su povećali masti unutar trbuha.

Takođe su razvili otpornost na insulin u jetri i "profil ekspresije gena koji izazivaju taloženje lipida". U osnovi, njihovi su geni počeli uzrokovati taloženje više masti na trbuhu.

Ukratko, miševi koji su postili izazvali razne probleme sa metabolizmom i njegovim pravilnim funkcionisanjem, takođe su nalazi pokazali razne upalne procese. Kontrolni miševi nisu imali nikakve probleme.

Zašto? Istraživači su otkrili da miševi koji su povremeno postili imali su velike probleme sa normalnim funkcionisanjem glukoze. Imali su oštećenje jetre.

"U uslovima kada jetra nije stimulisana insulinom, na povećanu količinu glukoze jetra uopšte ne reaguje", rekla je dr. Martha Belury.

"Ovi miševi još nemaju dijabetes tipa 2, ali više ne reaguju na insulin, a to stanje insulinske rezistencije naziva se predijabetesom. Ako pumpate više šećera u krv i više ćete skladištiti masti. "

 

ALI ŠTA JE S LJUDIMA?

Naravno, to je bila studija na životinjama, ali trebalo bi dobro razmisliti o postu kao načinu života.

Studija nam takođe pokazuje još jednom da sve ima svoje dobre i loše strane. Miševi u studiji pojeli su istu količinu kalorija, ali miševi "koji su postili" totalno su izmjenili svoju tjelesnu kompoziciju i postali su masniji i nezdraviji.

Dijeta koja se temelji na postu mnogima je privlačna a može biti zabavna. Dobro se zabaviti ali nije dobro uništiti zdravlje. Ako se odlučite za post budite pažljivi, pametni i razumni.

 

Reference

1. Kara L. Kliewer, et al. Short-term food restriction followed by controlled refeeding promotes gorging behavior, enhances fat deposition, and diminishes insulin sensitivity in mice. The Journal of Nutritional Biochemistry, 2015