BodyTune Group

Lakše je nagovoriti ljude na zlo i mržnju nego na dobro i ljubav. Zlo je privlačno, i bliže je ljudskoj prirodi. Za dobro i ljubav treba izrasti, treba se pomučiti.

BodyTune Group

Sve bi se u životu moglo izdržati za kratko, i da budeš dobar, i hrabar, i pažljiv, ali život ne traje kratko, a ništa ti ne može postati teško kao obaveza koju sam sebi nametneš u jednom času slabosti ili oduševljenja. Stid te da odustaneš, muka da istraješ.

BLOG

Live Search

 

Finski stanovnici, kao i svako stanovništvo koje se susreće s dugim periodima hladnog vremena i niskim nivoom vlažnosti (inače zimi), skloni su gripi i prehladama.

Ali, Finci su naročito dobri u medicinskim istraživanjima, pa zbog svojih problema sa bojom kože i sklonosti prehladama ulažu ogromna sredstva da ispitaju zbog čega se to dešava. Otkrili su da dodatni unos cinka smanjuje broj prehlada za 42%.

 

UNOSITI MALO VIŠE CINKA

Finci su ranije radili studije na temu cinka i prehlada, ali imamo najnoviju analizu  studija. Sve tri prethodne studije su dokazale efekat cinka na borbu protiv gripe i raznih respiratornih bolesti. Trenutno je ovo istraživanje samo potvrdilo sve dobre rezultate cinka.

Učesnici su uzimali doze cinkovog acetata  a doze su bile od 80 do 92 mg dnevno, ali uzimanje je bilo 24 sata od početka prvih simptoma. Evo što su pronašli:

  • Smanjenje curenja nosa za 34%
  • Zapušenje nosa smanjeno za 37%
  • Vrijeme kihanja skraćeno za 22%
  • Problemi sa grlom skraćeni za 33%
  • Ukupne bolesti grlobolje skraćene za 18%
  •  Promuklost skraćena za 43%
  •  Kašalj skraćen za 46%
  •  Bolovi u mišićima skraćeni za 54%
  • Osjećaj da vam je hladno smanjen za 42%

U početku se mislilo da cink ima najveći efekat na faringealnu regiju (dio grla iza nosne šupljine, iza usta, i neposredno iznad jednjaka i grkljana), a to je područje bilo direktno izloženo cinku. 

Međutim, cink je imao brojne efekte, a smanjio je brojne probleme sa nosom.

 

PREPORUKA

Krenite od doze 80 do 92 miligrama dnevno. (Još nema dokaza da će veće doze pomoći. Osim toga, veće doze mogu uzrokovati nuspojave.) Nastavite sa uzomanjem cinka dvije nedelje.

 

Reference

1. Hemila, H, Chalker, E. "The effectiveness of high dose zinc acetate lozenges on various common cold symptoms: a meta-analysis." BMC Fam Pract. 2015 Feb 25;16:24.