BodyTune Group

Lakše je nagovoriti ljude na zlo i mržnju nego na dobro i ljubav. Zlo je privlačno, i bliže je ljudskoj prirodi. Za dobro i ljubav treba izrasti, treba se pomučiti.

BodyTune Group

Sve bi se u životu moglo izdržati za kratko, i da budeš dobar, i hrabar, i pažljiv, ali život ne traje kratko, a ništa ti ne može postati teško kao obaveza koju sam sebi nametneš u jednom času slabosti ili oduševljenja. Stid te da odustaneš, muka da istraješ.

BLOG

Live Search

 

VITAMIN D JE ČAROBAN

Vitamin D je magija? Čini se da nije bilo puno istraživanja koja bi to potkrijepila. 

Već znamo da unos visokih količina vitamina D dovodi do boljih atletskih performansi, lakšeg gubitka masnih naslaga i optimalan nivo hormona. To čak pomaže ženama da imaju bolje orgazme. A unos Vitamina D povezan je s desetak bolesti, čak nekoliko oblika raka i raznih bolesti koje se dešavaju kod gojaznih osoba.

Sada imamo još jedan razlog da shvatimo kako je sunčeva svjetlosti čarobna, jer zbog nje vaš Vitamin D skače u nebesa.

 

STUDIJA

Istraživači su uzeli 216 fudbalera sa koledža koji su bili takmičari u NFL. Željeli su otkriti postoji li veza između nivoa vitamina D i kontrakcije mišića, uključujući povrede unutrašnjosti mišića (sportske hernije).

Pomoću testova krvi otkrili su da je 126 igrača (više od polovine) imalo nenormalno nizak nivo Vitamina D u krvi, a 22 fudbalera su imali ozbiljne nedostatke. 

Evo kako su to definisali:

  • Normalan: 32 ng / ml
  • Nedovoljan: 20-31 ng / ml
  • Nedostatak: Ispod 20 ng / ml

Je li postojala veza između niskog nivoa Vitamina D i povrede mišića? Ukratko, da.

"Naše primarno otkriće je da NFL sportisti su sportisti sa najvećim rizikom od mišićnog prenaprezanja ali donjih ekstremiteta ili povrede koje se dešavaju u unutrašnjosti mišića, ali se to najviše dešavalo kod sportista sa manjim nivoom vitamina D. To bi moglo biti povezano s fiziološkim promjenama koje se događaju u sastavu mišića prilikom nedostatka Vitamina D", rekao je dr. Scott Rodeo , stariji istražitelj.

 

ALI, JE LI TO DOVOLJNO KAD STE U "NORMALNOM" UNOSI?

Naučnici su ovdje definisali normalni nivo Vitamina D na 32 ng / ml. To je 32 nanograma po mililitru ... ali to se ne može nazvati “normalno stanje”.

Doktori kažu da normalan raspon ide između 50 i 70 nanograma po mililitru. A neki kažu i do 100 ng / ml. Čini se da oni veći rasponi imaju tamo gdje počinju pravi zdravstveni benefiti od unosa Vitamina D.

Posječni moderni čovjek zimi (nakon višemjesečnog izlaganja suncu) u prosjeku ima oko 15 do 18 ng / ml - ozbiljan nedostatak. Dakle, velike su potrebe sa suplementacijom ili sunčanjem.

 

KOLIKO TREBA UZETI

Stručnjaci savjetuju 1000 do 5000 IU Vitamina D3 dnevno. Taj iznos možete prilagoditi na osnovu svoje izloženosti suncu, doba godine, lokacije gdje živite itd.

Možete li unositi previše vitamina D? Tehnički gledano, da, ali bilo bi to vrlo teško ako ne biste uzimali više od 20 000 IU dnevno ali mjesecima. Dakle, nema potrebe da se o tome brinete.

Stare preporuke rekle su da je 2000 IU dnevno sigurna gornja granica, ali danas se većina slaže s tim da je to nepotrebno i veoma nizak unos i kažu da im je 10 000 IU više liči na normalno.

 

Reference

1. Hospital for Special Surgery. "More than half of college football athletes have inadequate levels of vitamin D: Vitamin D deficiency linked to muscle injuries." ScienceDaily. ScienceDaily, 17 March 2017.