BodyTune Group

Lakše je nagovoriti ljude na zlo i mržnju nego na dobro i ljubav. Zlo je privlačno, i bliže je ljudskoj prirodi. Za dobro i ljubav treba izrasti, treba se pomučiti.

BodyTune Group

Sve bi se u životu moglo izdržati za kratko, i da budeš dobar, i hrabar, i pažljiv, ali život ne traje kratko, a ništa ti ne može postati teško kao obaveza koju sam sebi nametneš u jednom času slabosti ili oduševljenja. Stid te da odustaneš, muka da istraješ.

BLOG

Live Search

 

ŠTA UZROKUJE LUČENJE GH?

Otprilike sve radite kako biste natjerali tijelo da prouzrokuje veće lučenje hormona rasta. Radite teške serije, bam! GH. Napravite umjerena  opterećenja do mišićnog otkaza. Spavate 10 sati jer san takođe pomaže u lučenju GH.

Međutim, nema baš mnogo studija koje mjere nivo lučrnja GH kao reakciju na vježbanje, a kamoli koliki su efekti GH anabolizam mišića. Često morate pogledati u arhive i naći neko istraživanje. Dokazan je da određene metode treninge mogu malo povećati prirodno lučenje GH.

Čini se da ako radite serije s velikom težinama i malim brojem ponavljanja (tradicionalni protokol treninga snage), a zatim završite s jednu seriju koristeći manje težine ali radite do mišićnog otkaza, postižete značajno veće lučenje GH-a,  koje je odgovarno za povećanje snage i mišićne mase.

ŠTA SU URADILI

Japanski istraživači uzeli su 17 muških osoba i radili su nožni potisak i nožnu ekstenziju. Prvih 6 nedelja muškarci su pratili standardni program hipertrofije u kojem su radili više serija sa različitim postotkom od 1 RM (maksimalno ponavljanje). Svi su imali dobre rezultate.

Sljedeće 4 nedelje, međutim, studenti su podijeljeni u dvije grupe, obe su izvodile trening snage gdje su napravile 5 serije sa 90% svog 1RM, odmarajući 3 minute između serija. Međutim, jedna je grupa, osim što je napravila svojih 5 teških serija, završila trening s jednom serijom pri 50% 1RM, i to do mišićnog otkaza.

ŠTA SU PRONAŠLI

Dok su obe grupe pokazale lučenje GH kao odgovor na vježbanje, grupa koja je svoj trening završila s "finišerom" visokim brojem ponavljanja, doživjela je veći GH odgovor tokom 60 minuta ali nakon vježbanja. Grupa sa većim lučenjem GH je takođe pokazala veći nivo snage (veće poboljšanje njihovog 1RM) i veći rast mišića nogu u odnosu na grupu koja nije radila do mišićnog otkaza

KAKO KORISTITI OVU INFORMACIJU

Jasno je da dizanje s velikih težina izaziva lučenje GH kao odgovor na vježbanje, ali završetak treninga s teškim tegovima s visokim brojem ponavljanja sa 50% 1RM izaziva veće lučenje hormona rasta.

Je li ovaj dodatni GH rezultat samo što više vježbamo (jednostavno nanošenje više štete ili bola tijelu) ili je nešto što ima posebnu vezu s izvođenjem većeg broja ponavljanja sa većim postotkom od 1RM. Međutim, rezultati su bili uvjerljivi i te ovaj protokol je lako sprovoditi.

Ako trenirate za razvoj snage, jednostavno imajte trening gdje ćete završiti jednu seriju sa mišićnim otkazom ali sa opterećenjem od 50 % 1RM.

Uz to, ovaj strašni finišer možda vrijedi isprobati čak i ako radite standardni program hipertrofije, a ne program jačine koji se radio u studiji. Samo dodajte komplet finišera gdje koristite 50% opterećenje od svog 1RM i uradite mišićni otkaz. Nema nekog logičnog razloga ali imaćete puno veće lučenje GH ali prirodno.

Reference

1. Goto K, Nagasawa M, Yanagisawa O, Kizuka T, Ishii N, Takamatsu K. "Muscular adaptations to combinations of high- and low-intensity resistance exercises." Journal of Strength and Conditioning Res. 2004 Nov;18(4):730-7.