BodyTune Group

Lakše je nagovoriti ljude na zlo i mržnju nego na dobro i ljubav. Zlo je privlačno, i bliže je ljudskoj prirodi. Za dobro i ljubav treba izrasti, treba se pomučiti.

BodyTune Group

Sve bi se u životu moglo izdržati za kratko, i da budeš dobar, i hrabar, i pažljiv, ali život ne traje kratko, a ništa ti ne može postati teško kao obaveza koju sam sebi nametneš u jednom času slabosti ili oduševljenja. Stid te da odustaneš, muka da istraješ.

BLOG

Live Search

 

Većina žena se boji dizati tegove ali se stvari polako mjenjaju, jer žene polako shvataju da ne mogu postati muškarci. Kad govorimo o serija i težinama koje žene ne vole, to su uglavnom serije od 3 maksimalna ponavljanja. Šteta za sve žene, jer žene mogu imati puno teži trening čak i puno teži od muškaraca.

 

HORMONI RASTA I ŽENSKO DIZANJE TEGOVA

Sve se svodi na hormon rasta. Muško tijelo se više oslanja na testosteron kako bi iskoristilo sve prednosti vježbanja sa tegovima, ali za razliku od muškaraca žensko se tijelo malo više oslanja na hormon rasta. Prirodni hormon rasta igra veliku ulogu i u razvoju mišića i kostiju. Takođe poboljšava metaboličku funkciju tijela i sprječava razgradnju mišića i tkiva.

Dakle, GH je dobar. I teška podizanja tegova podstiče više oslobađanja hormona rasta kod žena.

 

STUDIJA

Jedno istraživanje na ženama proučavalo je efekte različitih vrsta treninga sa tegovima, tačnije koliko trening utiče na veće lučenje hormona rasta. Istraživači su otkrili da hormon rasta najviše luči tokom umjerenog broja ponavljanja (oko 12 ponavljanja) i teških dizanja (oko 3 ponavljanja).

"Budući da se žene oslanjaju na hormon rasta kako bi povećale snagu mišića i kostiju, što više hormona rasta stimulišete tokom vježbanja, to su bolji rezultati", rekli su istraživači.

U studiji su tokom 24 nedelje vježbanja s tegovima s različitim rasponima ponavljanja, ženama je ispitivana krv. Protokol treninga s većim težinama proizveli su veće lučenje biološki aktivnog hormona rasta. Vodeći istraživač William J. Kraemer napomenuo je: "Žene moraju imati treninge gdje podižu jako velika opterećenja i velike težine"

Kada pričamo o GH postoji jedna studija koja favorizuje podizanje lakših tegova sa produženim vrijemenom pod tenzijom. Ali ovo istraživanje nam govori da se žene ne bi trebalo bojati treninga sa tegovima i ova studija govori u kom pravcu dizajnirati trening. Te teške serije, teške tri maksimalna ponavljanja, možda su nešto gdje ima puno čarolije.

 

Reference

1. American Physiological Society. "Varying Weight Training Intensity Increases Growth Hormone In Women." ScienceDaily.