BodyTune Group

Lakše je nagovoriti ljude na zlo i mržnju nego na dobro i ljubav. Zlo je privlačno, i bliže je ljudskoj prirodi. Za dobro i ljubav treba izrasti, treba se pomučiti.

BodyTune Group

Sve bi se u životu moglo izdržati za kratko, i da budeš dobar, i hrabar, i pažljiv, ali život ne traje kratko, a ništa ti ne može postati teško kao obaveza koju sam sebi nametneš u jednom času slabosti ili oduševljenja. Stid te da odustaneš, muka da istraješ.

BLOG

Live Search

 

VELIKI MIŠIĆI SA STEROIDIMA PRAVE PROBLEM SA PAMĆENJEM

Nedavno istraživanje kaže da dugotrajna upotreba anaboličkih steroida negativno utiče na sposobnost pamćenja, takođe ono utiče na sposobnost planiranja i na sposobnost održavanja pažnje.

U studiji su istraživači analizirali oko 100 muškaraca, u dobi od 18 do 30 godina, koji su redovno dizali tegove. Polovina ispitanika je korisnila anaboličke androgene steroide, a polovina je bila “natural” vježbači. Korisnici steroida prosječno su imali oko dvije i po godine iskustva korišćenja steroida i kontinuirano ih koristili, uzimali su ih otprilike dva puta nedeljno.

Obe su grupe studiozno analizirane, testirani su sa raznim testovima a testovi su se bazirali na kognitivnim sposobnostima i sposobnosti pamćenja. Fokus ove studije bio je efekat korišćenja steroida na "svakodnevno pamćenje i sjećanje prošlih događaja te planova". To samo znači da su testirali efekat steroida na svakodnevne zadatke koji su obavljali učesnici.

 

REZULTATI STUDIJE

U studiji su dokazani ovi rezultati:

  • Učesnici koji koristili steroide bili su 39% više zaboravni i imali su problem sa “perspektivnim pamćenjem”. To je vrsta sjećanja ili pamćenja kad treba da uradite nešto šta ste planirali. Sastanak s nekim u određeno vrijeme ili plaćanja računa.
  • Učesnici koji koristili steroide bili su  28% više zaboravni i imali su problem sa retrospektivnum pamćenjem - pamćenje događaja i činjenica.
  • Učesnici koji koristili steroide su  imali 32%  veće opadanje izvršnih funkcija mozga . "Izvršna funkcije mozga"  su mentalni procesi koji povezani sa sjajnim funkcionisanjem pažnje, planiranja i izvršavanje zadataka te koordinacija informacijama. Kada  ta funkcija slabije funkcioniše, to u osnovi znači da je vaša sposobnost planiranja smanjena i možda ćete se zbuniti kad nešto radite ili namjeravate da radite.

"Naši nalazi sugerišu da dugotrajna upotreba anaboličkih androgenih steroida značajno utiče na svakodnevno pamćenje i sposobnost pamćenja. To bi moglo uticati na mnoge sfere života, uključujući zdrastvene i socijalne aspekte života", primijetio je istraživač dr. Tom Heffernan.

Dakle, sada znate steroidi su loši.

 

Reference

1. Northumbria University. "Gym steroid use has impact on memory." ScienceDaily. ScienceDaily, 7 July 2015.