BodyTune Group

Lakše je nagovoriti ljude na zlo i mržnju nego na dobro i ljubav. Zlo je privlačno, i bliže je ljudskoj prirodi. Za dobro i ljubav treba izrasti, treba se pomučiti.

BodyTune Group

Sve bi se u životu moglo izdržati za kratko, i da budeš dobar, i hrabar, i pažljiv, ali život ne traje kratko, a ništa ti ne može postati teško kao obaveza koju sam sebi nametneš u jednom času slabosti ili oduševljenja. Stid te da odustaneš, muka da istraješ.

BLOG

Live Search

 

 

CRVENO MESO NIJE ONO ŠTO JE NEKADA BILO

Stoka ili životinje su se nekad hranile travom, ali u drugoj polovini prošlog vijeka počeli su ih hraniti kukuruzom da bi imali veći napredak. Rezultati tih promjena u načinu ishrane životinja je taj da meso sad sadrži više masti nego mesa.

Stvari su se malo obrnule otkad moderni mesojedi više konzumiraju čistiji komad mesa (bez masti), ali današnje je meso puno masnije nego što je bilo ranije, tačnije promjenio se prirodni proces kako komad mesa treba sa izgleda. Masnoća u mesu je uglavnom zasićena, ali veći dio ostatka tog mesa, zahvaljujući kukuruznom načinu ishrane, sastoji se od previše omega-6 masnih kiselina. Omjer omega-6 i omega-3 trebao bi biti 3 ili čak 2 prema 1, ali zahvaljujući svemu ovom što smo gore naveli oko kukuruznog načina ishrane dobijamo omjer vjerovatno 20 prema 1.

 

KOJI KOMAD MESA IZABRATI

Oduvijek se mislilo da masnoća ubija, pomalo se smanjuje taj osjećaj straha od unosa zasićenih masti, ali ljudi još uvijek nisu skloni jesti ogromne količine masti.

Redovno konzumiranje velikih količina masti u dužem vremenskom periodu povezano je sa svim vrstama modernih bolesti u određenim studijama, a nepoželjan i loš omjer omega-6 i omega-3 masnih kiselina uvodi malo drugačiji pogled na situaciju svih medicinskih problema.

Naravno, relativno je lako odbaciti dobar dio masnoće iz goveđeg komada, možda je malo teže kod mljevenog ali opet se može. Postoji i puno drugih načina da svoje meso napravite na zdrav način i sigrurno.

Možete, naravno, odabrati skroz malo masan komad mesa. Obično najgušći odrezak sadrži oko 270 kalorija iz masti na 100 grama mesa, dok kost sa mesom sadrži 210 iz masti kalorija na 100 grama, druga. Pločasti odrezak je najslađi i sadrži oko 140 kalorija i 7 grama masti na 100 grama mesa.

Dobar i sjajan okusa ima goveđi file, on sadrži 155 kalorija iz masti na 100 grama.

Tako da pravilno odaberite unos masti, a pripazite ja masti u vašoj govedini.