BodyTune Group

Lakše je nagovoriti ljude na zlo i mržnju nego na dobro i ljubav. Zlo je privlačno, i bliže je ljudskoj prirodi. Za dobro i ljubav treba izrasti, treba se pomučiti.

BodyTune Group

Sve bi se u životu moglo izdržati za kratko, i da budeš dobar, i hrabar, i pažljiv, ali život ne traje kratko, a ništa ti ne može postati teško kao obaveza koju sam sebi nametneš u jednom času slabosti ili oduševljenja. Stid te da odustaneš, muka da istraješ.

BLOG

Live Search

 

Da bi se vodila rasprava oko gubitka masnih naslaga potreban je još jedan ugao  gledanja ili još jedan pojam da se objasni a zove se glad. Glad je povezana sa načinom kako konzumiramo i percipiramo unos hrane tj. u šta  vjerujemo onog trenutka kad konzumiramo hranu. Jasno je, putem raznih istraživanja, da ono u šta vjerujete prilikom konzumiranja hrane će odrediti kako ta hrana utiče na vas.

U jednoj od najfascinantnijih studija koje smo ikada pročitali, istraživač Alia Crum učesnicima je dao dva mliječna šejka, a zatim je mjerio njihovu reakciju i kako percipiraju osjećaj gladi, bitno je napomenuti da je u toku studije analiziran hormon pod nazivom “grelin” a to je hormon gladi.

Jedan bitan podatak koji je važno reći i napomenuti koliko su kalorija unosili učesnici studije: 

  • 380 kalorija je unosila jedna grupa, a istraživači su im rekli da su unijeli 620 kalorija tokom konzumiranja milk šejk
  • 140 kalorija je imao drugi milk šejk, a rečeno im je da taj milk šejk ima 120 kalorija

Hormon Grelin je mjeren tri puta, 20 minuta prije, 60 minuta poslije i 90 minuta poslije protokola. Ljudi koji su vjerovali da su konzumirali 620 kalorija u toku obroka imali veći osjećaj gladi i njihov nivo grelina se povećao kao kad su konzumirali visokokalorijski obrok. Druga grupa je imala utisak da su jako malo suzbili osjećaj gladi i grelin nije reagovao uopšte na unos 140 kalorija.

Iznenađujuća stvar je bila, što je šejk količinski bio isti u obe grupe! Samo su oznake broja kalorija i njegov opis bili različiti. Ova studija nam govori da ima puno više stvari koje povezujemo osjećajem gladi, jako malo znamo o tome kako percepirati unos hrane i da to nije samo mali faktor koji utiče na uspješnost gubitka masnih naslaga, već je to ogroman faktor i ima ogroman uticaj prilikom procesa gubitka masnih naslaga.

Jedan zanimljiv podatak koji treba napomenuti, da tijelo je jako pametno kad je u pitanju dodir sa hranom, percepcija tokom obroka koliko ste hrane unijeli je jako složen proces. Isti proces i scenario se dešava kad pričamo o čvrstoj, tečnoj ili bilo kakvoj vrsti hrane.

 

 

Reference

1. Crum, Alia J., et al. ""Mind over milkshakes: Mindsets, not just nutrients, determine ghrelin response": Correction to Crum et al. (2011)." Health Psychology, vol. 30, no. 4, 2011, pp. 429–429., doi:10.1037/a0024760.