BodyTune Group

Lakše je nagovoriti ljude na zlo i mržnju nego na dobro i ljubav. Zlo je privlačno, i bliže je ljudskoj prirodi. Za dobro i ljubav treba izrasti, treba se pomučiti.

BodyTune Group

Sve bi se u životu moglo izdržati za kratko, i da budeš dobar, i hrabar, i pažljiv, ali život ne traje kratko, a ništa ti ne može postati teško kao obaveza koju sam sebi nametneš u jednom času slabosti ili oduševljenja. Stid te da odustaneš, muka da istraješ.

BLOG

Live Search

 

Rectus femoris, veliki mišić na nogama koji povezuje vastus lateralis i vastus medialis, ali zanimljivo je da on se ne razvija puno kad radite čučnjeve. Zašto? Jeje on dvozglobni  mišić. Prelazi preko zglob kuka i zgloba koljena te djeluje kao fleksor kuka, kao i ekstenzor koljena.

Dakle, kada čučnute u dubinu, femoris rektus izudužuje jer je njegovo hvatište na kraju koljena, a skraćuje na hvatištu kuka.

EMG studije su pokazale da mišići nogu ali veliki mišići smanjuju svoju aktivaciju ispod 100 tokom čučnjeva, na primjer rectus femoris smanjuje svoju aktivaciju na broj od 50. Zbunjeni ste zbog ove informacije? Ne brinite. Dovoljno je znati da nizak nivo kontrakcije i aktivacije mišića označava manji rast mišića.

Istraživanja to podupiru. Jedna takva studija Fonseca i sur. i hrpa učesnika radila je čitav niz vježbi za noge a to su vježbe (čučnjevi, iskoraci, nožni potisak i mrtvo dizanje), a jedna grupa je radila tradicionalne čučnjeve. Studija je dokazala da ljudi koji su radili različite vježbe za noge postigli znatno veći rast u sva četiri dijela kvadricepsa, učesnicima koji su radili čučnjeve je nedostajao razvoj rectus femoris, razvili su sve maksimalno osim njega.

U drugoj studiji, 8 nedelja je trajao protokol a grupa koja je radila čučnjeve napravila je znatno veći rast mišića vastus medialis, ali u studiji nije primjećen rast u rectus femorisa.

Istraživači su proučavali veslače i bicikliste koji se takmiče na cestovnim trkama i otkrili veoma mali rast njihovog rectus femorisa. Razmisli o tome. Veslanje i vožnja biciklom zahtijevaju isti biomehanički pokret kao i čučanj - ista fleksija koljena i kukova tokom pokreta, ovo izgleda pravi rijetke aktiv rectus femorisa.

 

DAKLE, KOJA VJEŽBA POGAĐA REKTUS FEMORIS?

Pokreti u jednom zglobu dosta veću aktivaciju rectus femorisa prave.

U jednom istraživanju (Ema i saradnici), istraživači su ovu teoriju testirali i otkrili da su vježbe koje vrše ekstenzije nogu napravile puno veći rast rectus femorisa (26%) nego vastus medialisa (12%), te vastus untermediusa (6%) i vastus lateralisa (11%) nakon 12 nedelja treninga.

Pored toga, nekoliko starijih studija pokazalo je da je čučanj bio efikasniji od vježbi za  ekstenziju nogu  kad se govori o aktivaciji vastus lateralis i vastus medialis, ali što se tiče rectus femorisa, vježbe ekstenzije su definitivno superiornije.

 

Reference

1.Fonseca RM, Roschel H, Tricoli V, de Souza EO, Wilson JM, Laurentino GC, Aihara AY, de Souza LeÜo AR, Ugrinowitsch C. Changes in exercises are more effective than in loading schemes to improve muscle strength. J Strength Cond Res. 2014 Nov;28(11):3085-92.

2. Ema R, Wakahara T, Yanaka T, Kanehisa H, Kawakami Y.Scand J Med Sci Sports. 2015 Jul 6. Unique muscularity in cyclists' thigh and trunk: A cross-sectional and longitudinal study.

3. Ema R, Wakahara T, Kanehisa H, Kawakami Y. Inferior muscularity of the rectus femoris to vasti in varsity oarsmen. Int J Sports Med. 2014 Apr;35(4):293-7.

4. Ema R, Wakahara T, Miyamoto N, Kanehisa H, Kawakami Y.Inhomogeneous architectural changes of the quadriceps femoris induced by resistance training.Eur J Appl Physiol. 2013 Nov;113(11):2691-703.

Fonseca RM, Roschel H, Tricoli V, de Souza EO, Wilson JM, Laurentino GC, Aihara AY, de Souza LeÜo AR, Ugrinowitsch C. Changes in exercises are more effective than in loading schemes to improve muscle strength. J Strength Cond Res. 2014 Nov;28(11):3085-92.