BodyTune Group

Lakše je nagovoriti ljude na zlo i mržnju nego na dobro i ljubav. Zlo je privlačno, i bliže je ljudskoj prirodi. Za dobro i ljubav treba izrasti, treba se pomučiti.

BodyTune Group

Sve bi se u životu moglo izdržati za kratko, i da budeš dobar, i hrabar, i pažljiv, ali život ne traje kratko, a ništa ti ne može postati teško kao obaveza koju sam sebi nametneš u jednom času slabosti ili oduševljenja. Stid te da odustaneš, muka da istraješ.

BLOG

Live Search

 

"Ako želite izgubiti masne naslage, morate jesti puno povrća." To kažu stručnjaci koji se bave mršavljenjem.

Zvuči kao jedna logična strategija i jako je popularna u svijetu, zar ne? Povrće ima manje kalorija i zauzima jako puno prostora u želucu. Povrće može imati mrtve kalorije, imate osjećaj da ste pojeli puno hrane te unijeli puno kalorija. To je dio razloga žašto dijete sa puno povrća uspjevaju.

Problem ima jedan koji niste znali?  Vlakna usporavaju pokretljivost crijeva, svi problemi koji dolaze sa njima su bolovi u trbuhu i problemi sa stolicom.

Ako vam ovaj problem ne zvuči poznat, smatrajte se jednim velikim sretnikom. Vjerojatno ćete uspjeti  da imate problema sa dijetom prepunom vlaknastog povrća. No, sve veći broj ljudi ima isti pristup svakom obroku a to je da žive na salati.

Brojni stručnjaci koji preporučuju dijetu s visokim unosom vlakana prvo što morate uraditi a to je uraditi brojne testove. No bez obzira na to što pokazuju testovi, rješenje može biti isto za sve. Ako vam se probava pogoršava sa većim unosom vlakana, vjerojatno će vam biti bolje ako smanjite unos vlakana. Luda ideja, znamo.

 

NEDAVNA STUDIJA

Istraživači su proučavali 63 osobe koje su se borile s konstipacijom. Ispitanici su prvo dobili upustva da tokom dvije nedelje eliminišinu vlakna iz ishrane, a zatim su dobili upustva da ponovo počnu unositi vlakna ali samo u normalnim količinama. Zatim su, nakon mjesec dana i šest mjeseci, istraživači izmjerili unos vlakana, kao i ove sve probleme koji su se desili, istraživači su zabilježili poteškoće s povraćanjem, nadimanje u trbuhu i bol u trbuhu.

Na šestomjesečnom nivou, 41 ispitanika odlučilo je ostati na načinu ishrane bez vlakana, 16 ispitanika je minimalno povećalo unos vlakana, ali ostali su nastavili način ishrane sa smanjenim unosom vlakana, a 6 ispitanika se vratio na dijetu sa visokim unosom vlakana.

 

REZULTATI STUDIJE

  • Oni koji su se vratili načinu ishrane s visokim unosom vlakana, ponovo su se borili s kopstipacijom.
  • Oni koji su nastavili način ishrane sa smanjenim unosom vlakana ili ishrana bez vlakana, drastično su poboljšali njihovu funkciju i zdravlje crijeva.

 

ŠTA NAPRAVITI KAD ČUJEMO OVO

Konvencionalna mudrost kaže da će povećan unos vlakana povećati vašu posobnost skupljanja namirnica u crijevima, ali to nije slučaj za sve. Usporavanje pokretljivosti crijeva čest je problem onih koji imaju način ishrane sa puno vlakana. A ako vam se pokretljivost crijeva zaustavi, trbuh će vam biti veliki  bez obzira koliko ste vitki.

Zato obratite pažnju na svoja crijeva. Ako imate manje od tri puta nedeljno problem da idete u toalet, doktori to zovu zatvor onda pogledajte unos vlakana.

 

KOLIKI UNOS VLAKANA

Ako se ne borite sa konstipacijom, klonite se prevelikog unosa salate. Hrana treba da vam bude raznovrsna i čvrsta. Znajte moguće povećati volumen hrane bez ogromnih količina vlakana.

Kako? Unosite puno proteina. Uzmite u obzir povrće poput tikvica, krastavaca, gljive, šparoge i rajčice. Ako želite prebaciti na dijetu koja od vas traži veliki unos vlakana, znajte da morate biti pažljivi.

 

Reference

1. Ho, Kok-Sun. "Stopping or reducing dietary fiber intake reduces constipation and its associated symptoms." World Journal of Gastroenterology, vol. 18, no. 33, 2012, p. 4593., doi:10.3748/wjg.v18.i33.4593.