Vrijeme obroka je vruća tema, ali ako je vaš cilj trenutno gubitak masnih naslaga tek onda ovo postaje užarena tema. U posljednje vrijeme sve više studija upućuje na jednu te istu stvar: nemojte jesti prije spavanja ili konzumirajte laganiju večeru.

Zašto? Čini se da kad jedemo kasno u noć narušavamo normalno funkcionisanje našeg metabolizma i jako teško trošimo masti. Dokazano je da jako teško podižemo nivo insulina i to uglavnom dovodi do negativnog funkcionisanja metabolizma. Savjet bi bio da izbjegavate konzumirati hranu oko 3 sata prije spavanja ili jednostavno konzumirajte hranu s većim postotkom proteina bez ugljenih hidrata, ako ste istinski gladni.

Sada, ako jedete manje noću možete imati veliki napredak, tačnije morate pojesti veliki doručak. Nekoliko studija pokazuje da veliki i obilan doručak pomaže vam u regulisanju hormona koji kontrolišu vaš apetit tokom dana i da će ljudi koji preskaču doručak dugoročno imati problem sa taloženjem masti.

Sada, nova studija baca više svjetla na sve to.

 

STUDIJA

Istraživači su uzeli 18 muškaraca i 11 žena koji su imali prekomjernu tjelesnu težinu i imali dijabetes tipa 2. Podijelili su ih i stavili na dva različita načina ishrane tokom mršavljenje, učesnici studije su imali isti unos kalorija tokom tri mjeseca.

  • Prva grupa je imala tri obroka, veliki doručak, ručak srednje veličine i malu večeru.
  • Druga grupa jela je imala šest malih obroka ravnomjerno raspoređenih tokom dana. Tri takva "obroka" bila su grickalice.

 

REZULTATI STUDIJE

Grupa koja je konzumirala veliki doručak i manju večeru izgubila je više kilograma, osjećala se manje gladnom i imali su manju želju za ugljenim hidratima te puno bolje su kontrolisali dijabetes u odnosu na one od 6 obroka.

Zapamtite, obe su grupa jele isti broj kalorija ali su se te kalorije samo rasporedile drugačije. Jedna istraživačica, dr. Med. Daniela Jakubowicz, rekla je:

"Sat u danu - kada jedete i koliko često jedete - važniji je od onoga šta jedete i koliko kalorija pojedete. Naš se metabolizam se mijenja tokom dana. Kriška kruha pojedena tokom doručka dovodi do snižavanja glukoze odgovor insulina je manji nego kada se ta identična kriška kruha konzumira u večernjim satima. "

 

KAKO KORISTITI OVU INFORMACIJU

Ne, vjerovatno niste gojazna osoba s dijabetesom tipa 2, ali studije na ljudima pokazale su otprilike jednu te istu stvar kad pričamo o važnosti doručka. Naime, ova stara izreka ima mnogo zasluga i puno više poštovanja ako vam je cilj gubitak masti:

"Doručkujte kao kralj, ručajte poput princa, a večerajte poput siromaha."

Stara škola možda će imati malo primjedbi ali dokazi studija su drugačiji. Na temelju ove studije, nije samo zato što jedete manje ukupnih kalorija dnevno već je bitno kad ih jedete i u koje vrijeme. Kada to uradite ranije vaše tijelo funkcioniše savršenije.

Upozorenje? Da, ima ih nekoliko bitnih stvari ali navešćemo jedan bitan faktor. Ako trenirate u večernjim satima, ne preskačite obrok nakon vježbanja ili užinu prije spavanja. Briga o kvalitetu ishrane prije, tokom ili poslije treninga je jako važna, možda važnija od vježbanja. 

 

Reference

1. The Endocrine Society. "High-energy breakfast promotes weight loss: Diet helps reduce total daily insulin dose for type 2 diabetes." ENDO 2018, the 100th annual meeting of the Endocrine Society in Chicago, Ill.