BodyTune Group

Lakše je nagovoriti ljude na zlo i mržnju nego na dobro i ljubav. Zlo je privlačno, i bliže je ljudskoj prirodi. Za dobro i ljubav treba izrasti, treba se pomučiti.

BodyTune Group

Sve bi se u životu moglo izdržati za kratko, i da budeš dobar, i hrabar, i pažljiv, ali život ne traje kratko, a ništa ti ne može postati teško kao obaveza koju sam sebi nametneš u jednom času slabosti ili oduševljenja. Stid te da odustaneš, muka da istraješ.

BLOG

Live Search

 

 

Ukratko, prethodna istraživanja koja su se bavila do mišićnog otkaza u literaturi nisu dobro sprovedena. To pravi puno umora, ali malo dodatnog rasta mišića i pored dodatnog razvoja snage. Međutim, prethodne studije su rađene gotovo isključivo kod neutreniranih pojedinaca. To što početnici ne moraju trenirati do mišićnog otkaza nije pretjerano iznenađujuće ali svaki trening kod početnika napraviće napredak.

Neutrenirani pojedinac može napraviti mišiće od vožnje bicikla, doslovno, tako da ne moraju čučnjevi biti neki vrhunski alat za hipertrofiju. Pretpostavljamo da su učesnici u novom istraživanju uglavnom bili igrači američkog fudbala, jer istraživači upoređuju nivo snage u izometrijskoj maksimalnoj kontrakciji kod američkih fudbalera. Njihovo prosječno iskustvo u dizanju tegova bilo je ~ 8 godina a trenirali su 3+ puta nedeljno i imali su BMI od 27 .

Istraživači su raspodijelili velike momke u 2 grupe. Programi su bili identični i između programa su bile razlike u nivou opterećenja: grupa maksimalnih ponavljanja (RM) uvijek je naporno trenirala i posljednju seriju svake vježbe radila je do mišićnog otkaza. Grupa relativni intenzitet (RI) trenirala je s tegovima 65-92,5% maksimalnog opterećanja. Pogledajte sliku i rezultate programe treninga.

Mišićni otkaz 1 

ŠTA MISLITE, ŠTA JE POSTIGAO MIŠIĆNI OTKAZ?

Rezultati su bili zanimljivi. Trening grupe RM do mišićnog otkaza postigao je loše rezultate. Iako su samo neki parametri bili dobri ali nivo snage statistički značajno se razlikovao između grupa, submaksimalno opterećenje ili RI grupa postigla je značajna poboljšanja gotovo svim parametrima, dok RM grupa nije postigla značajna poboljšanja u mnogim parametrima.

Kada poredimo efekate između grupa, navedeno krajnje desno u 2 tabeli, pokazuju umjereno velike napretke u određenim  parametrima kod RI. O veličini efekta, RI grupa razvila više snage i više mišićne mase u odnosu na grupu mišićni otkaz.

Mišićni otkaz 2 Mišićni otkaz 2

Zaključak je ovdje jednostavan. Ovo istraživanje kod dobro utreniranih muškaraca potvrđuje prethodna istraživanja da se trening do mišićnog otkaza rijetko isplati, a čak i može biti štetan.

Pravi puno umora ali minimalnu dodatnu stimulaciju mišića. Naročito za snagu, vježbanje do mišićnog otkaza čini se više štetnim nego korisnim, vjerojatno zato što se tijelo ne može prilagoditi na toliku količinu stresa. Veliki umor CNS i mišića.

 

 

Reference

1. Carroll KMBernards JRBazyler CDTaber CBStuart CADeWeese BHSato KStone MH. “Divergent Performance Outcomes Following Resistance Training Using Repetition Maximums or Relative Intensity.” Int J Sports Physiol Perform.2018 May 29:1-28. doi: 10.1123/ijspp.2018-0045

2. Kevin M. Carroll, Caleb D. Bazyler, Jake R. Bernards, Christopher B. Taber, Charles A. Stuart, Brad H. DeWeese, Kimitake Sato and Michael H. Stone ”Skeletal Muscle Fiber Adaptations Following Resistance Training Using Repetition Maximums or Relative Intensity”. Sports20197(7), 169; https://doi.org/10.3390/sports7070169