Kad vaš napredak u teretani stagnira i vaše performanse počnu opadati, vaša prva pomisao je da podižete teže ili radite više. Zavisno o vašoj situaciji, to može biti odgovor, ali često je kontraproduktivno.

Veliki pad performansi može biti zato što ste se već previše opteretili i trebate se malo oporaviti. Kad predugo i prečesto gurate tijelo iznad maksimuma, nije stvar samo u tome što ćete se fizički i psihički umoriti, već stopirate rast.

Pozitivna adaptacija nastaje kada je optimizovan stres zajedno s odgovarajućim oporavkom od tog stresa. Velika neravnoteža između to dvoje vi nailazite na problem. Ova studija (iako izvedena na štakorima) pokazuje efekat prekomjernog treniranja ili sindrom pretreniranosti i njegove posljedice na mišićnu adaptaciju.

 

STUDIJA

Grupa od 9 muških štakora bila je 12 nedelja dio studije koja istraživala trening sa opterećenjem. Imali su raditi benč pres, čučanj i mrtva dizanje. Ok, samo se šalimo. Na njih je bio pričvršćen prsluk s težinom dok su bili u posudi s vodom. Mnogo su se puta morali gurnuli s dna na vrh.

Koristili su volumen opterećenja 15% veće nego što je prethodno utvrđeno da je optimalno za trening hipertrofije (dobitak mišića) kod miševa i trenirali pet dana u nedelji.

Ukratko, istraživači su pretrenirali štakore i uspoređivali ih sa sjedećom grupom štakora. Izmjerili su im poprečni presjek mišića donjeg dijela tijela, te mjerili su parametre: IGF-1, MyoD, miogenin i MAFbx. IGF-1, miogenin i MyoD su anabolički. MAFbx je katabolički.

 

REZULTATI STUDIJE

Tjelesna težina je bila značajno manja kod utreniranih  štakora. Površina poprečnog presjeka plantarnog mišića bila je značajno manja u grupi koja je trenirala u poređenju sa sjedećom grupom. MyoD, miogenin i IGF-1 svi su bili značajno manji u grupi koja je trenirala u poređenju sa sjedećom grupom. MAFbx je bio značajno veći u grupi koja je trenirala u poređenju sa sjedećom grupom

 

ŠTA VAM OVO ZNAČI

Štakori su izgubili obim u mišiću koji je trenirao. Sve ukupno, parametri bili su su bili niži, u kataboličkom stanju to se moglo vidjeti na osnovu niže ekspresije MyoD, miogenina i IGF-1, kao i povećanog MAFbx-a.

Iako je ovo istraživanje provedeno na štakorima, evo nekoliko načina kako da osiguramo da ne završimo kao pretrenirani štakori.

 

BUDITE OBJEKTIVNI

Budite iskreni prema sebi kada ocjenjujete koliko možete da napredujete u treningu. Za većinu ljudi koji idu u teretanu kada se napredak usporava ili radni efekti počinju opadati, odgovor najvjerojatnije ne znači „više radi”. Vjerojatno je „raditi manje i pametnije“.

Znakovi su prilično očigledni. Priča obično ide ovako: imate dodatni posao ili puno životnog stresa, manje sna nego inače (ili hronično nedovoljno spava) i naporni trening svakodnevno. Loša ishrana takođe se nalazi negdje u toj priči. Sve su to dodatni stresori. Sve ovo zajedno čini jednu situaciju u kojoj vaše tijelo ima opadajuće efekte.

 

ZNATI KADA ODUSTATI

Stalno kad idete iznad granica maksimuma,  vaš nivo energije će biti potreban a i potreban vam je kvalitetan oporavak. Ako se vaši hormoni i njihova ekspresija pretvore više u kataboličke nego anaboličke, stagnirate ili idete unazad, kao što je slučaj sa štakorima.

Vaše tijelo mora biti u hormonalnoj ravnoteži da bi optimalno funkcionisalo. Uskladite poslovne, porodične i poslovne obaveze da bi kvalitetno napredovali.

 

Reference

1. Alves Souza, RW, Aguiar, AF, Vechetti-Juunior, IJ, Piedade, WP, Rocha Campos, GE, and Dal-Pai-Silva, M. Resistance training with excessive training load and insufficient recovery alters skeletal muscle mass–r