BodyTune Group

Lakše je nagovoriti ljude na zlo i mržnju nego na dobro i ljubav. Zlo je privlačno, i bliže je ljudskoj prirodi. Za dobro i ljubav treba izrasti, treba se pomučiti.

BodyTune Group

Sve bi se u životu moglo izdržati za kratko, i da budeš dobar, i hrabar, i pažljiv, ali život ne traje kratko, a ništa ti ne može postati teško kao obaveza koju sam sebi nametneš u jednom času slabosti ili oduševljenja. Stid te da odustaneš, muka da istraješ.

BLOG

Live Search

 

Istraživači sa Univerziteta u Purdue, nakon što su pregledali rezultate 34 prethodno objavljene studije  na utreniranim sportistima koji su radili trening sa tegovima, sportisti su koristili proteinske napitke a u tim studijama pronašli su iznenađujuće rezultate.

Ako želite dobiti mišićnu masu, nije bitno kada uzimate proteinske napitke, ali ako ste zainteresovani za izgradnju mišića i da gubite salo, trebali biste popiti proteinski napitak uz jelo.

Drugim riječima, kada koristite proteinskih napitak sa obrokom smanjene masnih naslaga je djelotvornije, kad ih koristite između obroka nije bilo efekta na potrošnju masnih naslaga.

 Tri načina konzumiranja proeinskog napitka imamo kao dodatak ishrani:

  •  Kao užinu uzimamo proteinski napitak blizu treninga ili tokom nekog drugog perioda između obroka. 
  • Unos proteina uz obrok je nešto što daje širinu vašem glavnom obroku. Proteinski napitak se unosi uz doručak, ručak ili večeru.
  • Konzumiranje proteina umjesto obroka, tačnije on vam je zamjena za obrok.

Pogledajte statistiku kakav uticaj na tijelo ima unos proteinskog napitka:

  • Čista mišićna masa: Kada su se proteinski dodaci uzimali sa obrokom, 94% učesnika povećalo je svoju mišićnu masu tijela. Kad su unosili proteinske dodatke između obroka, 90% učesnika je povećalo je svoju mišićnu masu tijela. (Praktično nema razlike.)
  • Gubitak masti: Kada su proteinske napitke uzimali sa obrocima, 87% učesnika smanjilo je svoje masne naslage. Kada su proteinski napici uzimani između obroka, 59% učesnika smanjilo je svoje masne naslage. Bio je 18% veći gubitak kod onih koji su imali proteinski napitak uz obrok.
  • Poboljšanje tjelesne kompozicije: Kad su se proteinski napici uzeli sa obrokom, 100% učesnika je poboljšalo svoju tjelesnu kompoziciju. Kad su se  proteinski dodaci uzimali između obroka, 84% učesnika je poboljšalo svoju tjelesnu kompoziciju.

Prema istraživačima, unos proteinskog napitka uz obrok može da poboljša vašu tjelesnu kompoziciju. Da skinete masne naslage, dobijete na mišićnoj masi i izkontrolišete svoj apetiti.

 

ŠTA JE DOVRAGA UZROKOVALO DA SE TO DOGODI?

Istraživači su imali teoriju da konzumiranjem proteinskih napitaka između obroka možemo smanjiti "loše ponašanje tokom jela" i time povećati unos kalorija i tako spriječiti gubitak sala.

Nasuprot tome, konzumiranje proteinskih napitaka sa obrocima možda kompenzujemo unos kalorija te tako u drugim obrocima unosimo malo hrane.

Ukratko, kažu da vjerovatno ima veze s apetitom i njegovom kontrolom u cjelini, a ne bilo kakvim biohemijskom uticajima.

 

KAKO KORISTITI OVU INFORMACIJU

Ovdje ste vidjeli dokaze oko unosa napitka uz obrok, između obroka ili kada se bliži glavni obrok. Međutim, ako je veliki gubitak masnih naslaga cilj, onda bi vrijedilo eksperimentisati da proteinski napitak vam bude obrok. Dajte ovoj strategiji dvije sedmice da vidite da li radi i kolika je njena efikasnost.

 

Reference

1. Hudson, Joshua L, et al. "Effects of protein supplements consumed with meals, versus between meals, on resistance training–induced body composition changes in adults: a systematic review," Nutrition Reviews, Volume 76, Issue 6, 1 June 2018, Pages 461–468.