Sigurno je da svaki  trener zna puno više u odnosu na nekog drugog u vašoj teretani, ali svi treneri svojim klijentima stalno ponavljaju jedno te isto "Idite na paleo, keto, hrono ili neku drugu dijetu". Jedni kažu ovo nije dobro za doručak a drugi kažu nešto drugo, uglavnom savjeti imaju cilj da što brže skinemo kilograme.

Pa, evo kako se možete ponekad suporostaviti ili postaviti pitanje koje moraju da znaju, "Šta se zapravo događa s tjelesnom masnoćom kad je izgubimo?"

Šanse su ogormne da vam kažu jednu od ove dvije stvari: Reći će da ste "izgorjeli masti", da se koristi za proizvodnju energije, što ne samo da nije u redu, nego prekršio se barem jedan zakon fizike. Ili će vam reći da ste unosili mali broj  kalorija pa niste imali energije.

Nevjerojatno je to da pravi odgovor poznat nekolicini. Uostalom, svi od nas u ovom poslu troše zaista velik dio vremena pokušavajući smisliti način kako izgubiti nivo tjelesnih masnoća. Ali jednostavno tražimo uvijek najbolja rješenja kako  izgubite masne naslage.

 

Ok, šta je pravi odgovor?

Kratki odgovor je da većinu masnih doslovno izdahnete kroz pluća. Ostatak napušta vaše tijelo mokraćom, znojem i bilo kojim drugim tečnostima koje spadaju u tečnosti koje se izlučuju.

Evo kako se to događa, korak po korak:

  • Sve masti u tijelu postoje u obliku triglicerida i mnoge od njih skladište se kao kapljice ulja u masne ćelije koje postoje u cijelom tijelu. Oni služe da tijelo ima goriva.
  • Ako smanjite kalorije dijetom ili vježbanjem, hormoni aktiviraju enzim koji se zove HSL i počinje razgrađnja triglicerida u glicerol i masne kiseline.
  • Te komponente koje su razložene puštaju se u krvotok gdje ih apsorbuje prije svega jetra, a zatim mišići.
  • Jednom apsorbovano od strane jetre ili mišića, trigliceridi dalje se dijele i preuređuju, što rezultuje velikim količinama acetil-CoA.
  • Acetil-CoA kombinuje se s oksaloacetatom u ćelijama zvanim mitohondrije, čime nastaje limunska kiselina.
  • To pokreće ciklus limunske kiseline, tj. Krebsov ciklus, koji stvara ugljen dioksid, vodu, toplotu i ATP.
  • Ugljen dioksid tada napušta tijelo kroz pluća dok izdahnete, dok voda odlazi iz tijela uglavnom iz mokraće i znoja. Toplota koja se oslobađa kroz ciklus limunske kiseline održava vašu tjelesnu temperaturu, a ATP je energija za svaki vaš pokret, bilo šta da radite (hodanje, dizanje tegova, žvakanje gume itd.) Ili podsvijesne radnje (kucanje srca i disanje , između ostalog).

 

Dobro, ali da li je ovo objašnjenje ok?

Manje tehnički rečeno, svaka energija (hrana) koju konzumirate sačuvana je u masnim ćelijama kao trigliceridi. Kada potrošite više energije nego što unosite, trigliceridi se ubacuju u vašu krv kako bi se mogli upotrijebiti kao gorivo.

Te se masne kiseline dalje se razlažu na još manje hemijske komponente, a taj razlaz rezultuje energijom, vodom i puno ugljen dioksida.

Britanski medicinski časopis opisao je postupak konkretnije, pišući kako čovjek treba udisati oko tri kilograma kiseonika kako bi sagorio kilogram masti. Kiseonik pokreće gore spomenute metaboličke procese, rezultujući s samo oko tri kilograma ugljen dioksida i oko kilograma vode.

Ugljen dioksid se ispušta, a voda izlazi iz tijela putem urina, znoja, izmeta, sline ili bilo koje druge tjelesne tečnosti o kojoj razmišljate.

 

Hoće li ova informacija olakšati dijetu?

Znajući tačan postupak kroz koji dolazi do gubitka masnoća neće vam pomoći da izgubite dodatne tjelesne masnoće.

I moglo bi vam dati zadovoljstvo da svaki izdah koji uzimate tokom napornog vježbanja, svaka količina znoja koja teče po vašem tijelu i leđima,  učestvuje u izbacivanju masnoća iz vašeg tijela.

 

Reference

1. Ruben Meerman, istraživač, Andrew J Brown. "Kad netko smršavi, kamo ide masnoća?" BMJ 2014; 349.