BodyTune Group

Lakše je nagovoriti ljude na zlo i mržnju nego na dobro i ljubav. Zlo je privlačno, i bliže je ljudskoj prirodi. Za dobro i ljubav treba izrasti, treba se pomučiti.

BodyTune Group

Sve bi se u životu moglo izdržati za kratko, i da budeš dobar, i hrabar, i pažljiv, ali život ne traje kratko, a ništa ti ne može postati teško kao obaveza koju sam sebi nametneš u jednom času slabosti ili oduševljenja. Stid te da odustaneš, muka da istraješ.

BLOG

Live Search

 

 

Vjerovatno ste čuli trenere koji kažu, trebamo imati jake mišiće zadnje lože. Mišići koji su zadnje strane nogu omogućavaju da brže skačemo, trčimo i postanemo jači. Ali uvijek se postavlja pitanje, kako ih pravilno razviti.

Vaši mišići i vaši zadnje lože su zapravo tri različita mišića u zadnjem dijelu vaših nogu. Oni su jedinstveni u organizmu jer prelaze preko dva zgloba, kuk i koljeno. Dakle da ne dužimo previše, koje su najbolje vježbe da bi se razvile vaše zadnje lože?

Ove dokaze je dala jedna studija. Istraživači su uzeli dvanaest mladih ljudi, koji su imali nekoliko godina iskustva u treningu sa opterećenjem. Oni su proučavali četiri vježbe: 

  • Dobro jutro (Good morning)
  • Pregib zadnje lože na GHD mašini (Glute-ham raise)
  • Rumunsko mrtvo dizanje (RDL) 
  • Pregib na mašini (Leg curl)

Vježbe su testirane sa 85% od 1RM da bi mogla da se prouzrokuje najintenzivnija aktivaciju mišića. Aktivacija mišića je mjerena pomoću elektromicografije (EMG). Ovi podaci su evidentirani na monitoru, te memorisani.

GHD pregib i RDL su proizvele znatno više aktivacije u odnosu na ostale vježbe. Konkretno, GHD je imao najintenzivniju aktivaciju tokom koncentrične kontrakcije a RDL je imao najintenzivniju aktivaciju tokom ekscentrične kontrakcije. Ove vježbe su odnosu na ostale vježbe nešto što istraživači preporučuju da se radi.

Nijedna vježba nije čudesna, nijedna vježba ne može da napravi čudo ali morate uzeti određen vremenski period pa krenuti istraživati koje su vježbe najbolje za vas. Sad kad znate koje vježbe su bolje od drugih, bacite se na posao i transformišite svoje zadnje lože.

 

 

Reference

1. Matt McAllister. "Muscle activation during various hamstring exercises." Journal of Strength & Conditioning Research (forthcoming). POST ACCEPTANCE, 21 October 2013. doi: 10.1519/JSC.0000000000000302.