BodyTune Group

Lakše je nagovoriti ljude na zlo i mržnju nego na dobro i ljubav. Zlo je privlačno, i bliže je ljudskoj prirodi. Za dobro i ljubav treba izrasti, treba se pomučiti.

BodyTune Group

Sve bi se u životu moglo izdržati za kratko, i da budeš dobar, i hrabar, i pažljiv, ali život ne traje kratko, a ništa ti ne može postati teško kao obaveza koju sam sebi nametneš u jednom času slabosti ili oduševljenja. Stid te da odustaneš, muka da istraješ.

BLOG

Live Search

 

 

Ako želite da budete jaki i snažni, oslobodite se mašina i uzmite šipke. Šipke koje su osnovni i jedini alat kod određenih sportista, napravili su čudo od svojih performansi. Dokazi iz iskustva i prakse govore da su  osnovne vježbe puno efektnije od mašina.

Na to pitanje odgovorila je jedna studija. Istraživači su se pitali kakve su razlike u lučenju testosterona i hormona rasta tokom izvođenja nožnog potiska i čučnja.

Deset zdravih ljudi je učestvovalo u studiji, ali su imali ogromno iskustvo u treningu snage. Jednog dana su uradili šest serija od deset ponavljanja kod nožnog potiska, pri opterećenju 80 % od 1RM. Još jedan dan, poslije dosta odmora, vratili su se i uradili 6 serija čučnja od deset ponavljanja 80 % od 1RM. Tokom studije je rađena analiza krvi.

Rezultat studije nikoga nije iznenadio, čučanj sa šipkom je povećao lučenje testosterona hormona rasta znatno više. 25 % veće lučenje kod čučnja nego kod nožnog potiska. Međutim, razlika u hormon rasta je bila nevjerovatna. U toku treninga, 200 %  veće lučenja hormona rasta je bilo. Čak i trideset minuta poslije vježbanja, učesnici koji su radili čučanj su još uvijek imali 100% veće lučenje hormona rasta nego oni koji su radili nožni potisak. Duplo se više lučio hormon rasta? Kortizol se lučio takođe kao sam odgovor na trening.

Da li je nožni potisak loša vježba? Ne. Svaka vežba je pravila pozitivne adaptacije i to nije loše samo je pitanje efikasnosti. Svi želimo da imamo najbolje rezultate, ali kad imamo ograničeno vrijeme treba da radimo kvalitetno.

 

Reference

1. Aaron Shaner, et al. The acute hormonal response to free weight and machine weight resistance exercise.Journal of Strength & Conditioning Research. POST ACCEPTANCE, 22 November 2013. doi: 10.1519/JSC.0000000000000317