BodyTune Group

Lakše je nagovoriti ljude na zlo i mržnju nego na dobro i ljubav. Zlo je privlačno, i bliže je ljudskoj prirodi. Za dobro i ljubav treba izrasti, treba se pomučiti.

BodyTune Group

Sve bi se u životu moglo izdržati za kratko, i da budeš dobar, i hrabar, i pažljiv, ali život ne traje kratko, a ništa ti ne može postati teško kao obaveza koju sam sebi nametneš u jednom času slabosti ili oduševljenja. Stid te da odustaneš, muka da istraješ.

BLOG

Live Search

 

 

Snaga je u sportu jedna od najačih motoričkih sposobnosti, a ona je vruć termin koji često koriste kondicioni treneri. Svi žele da budu snažni. Snaga je jako važna, ali ako ne možete brzo da unaprijedite snagu, nećete moći biti dobri u svom sportu. Na primjer, kada je u pitanju benč pres i jedno maksimalno ponavljanje, NFL igrači moraju da guraju oko 150 kg 1 RM ali vrijeme kontrakcije oko 5 sekundi. Zato vam je potrebna snaga. Možda zbog toga u NFL rade test maksimalnih potisaka a ne 1 RM.

Dakle, ako je moć vaš cilj da budete snažni morate raditi treninge snage? Grupa istraživača je istraživala brzi potisak i skok iz čučnja sa opterećenjem. Oni su htjeli nađu koje opterećenje u odnosu na jedan 1RM najviše razvija snagu. Oni su uzeli sedamnaest muškaraca, većinom su bili jako spremni i redovno su trenirali. Svaki čovjek je bio prvo istestiran na 1RM u potisku i zadnjem čučnju. Onda je svaki od njih radio zadane serije potisaka i skokova iz čučnja. Počeli sa 10 posto od 1RM, a radili sve do 90 procenata. Istraživači su izmerili proizvodnju sile i snage tokom testiranih vježbi.

Istraživači su utvrdili da kad se radi potisak pri opterećenju od 65% 1RM mišić proizvode najveću snagu. Skok iz čučnja je imao drugačiji rezultat. Nivo snage koji je najveći zabilježen, bio je kod 40 % opterećenja od 1RM. To je velika razlika, ali nije nešto iznenađujuće. Jer kod čučnja velikih težina puno veća udaljenost koju mora šipka preći nego kod eksplozivnog potiska. Zbog toga je logično da se tu koristi veće opterećenje nego u čučnju.

Šta to znači za vas i vaš trening? Ako radite program u kojem vam je cilj razviti snagu, uvijek pazite na opterećenja. Jer ja jako bitno da znate koje opterećenje i koje metode najbolje razvijaju snagu.

 

Reference

1. Jason Lake, et al. "Power and impulse applied during push press exercise," Journal of Strength & Conditioning Research. POST ACCEPTANCE, 26 February 2014. doi: 10.1519/JSC.0000000000000438