BodyTune Group

Lakše je nagovoriti ljude na zlo i mržnju nego na dobro i ljubav. Zlo je privlačno, i bliže je ljudskoj prirodi. Za dobro i ljubav treba izrasti, treba se pomučiti.

BodyTune Group

Sve bi se u životu moglo izdržati za kratko, i da budeš dobar, i hrabar, i pažljiv, ali život ne traje kratko, a ništa ti ne može postati teško kao obaveza koju sam sebi nametneš u jednom času slabosti ili oduševljenja. Stid te da odustaneš, muka da istraješ.

BLOG

Live Search

 

 

Potrošnja ugljenih hidrata tokom fizičkih aktivnosti ne čini sportiste boljim u datom sportu. Međutim, u nedavnoj studiji Journal of Strength and Conditioning Research istraživači su se zabavili ovom temom.

Istraživači iz ove studije su rekli da je korelacija između karbohidratnog napitka imunog sistema veća a ne performansi. Zbog pojave "Light" sportskih pića sa niskim sadržajem šećera, istraživači su htjeli znati da li će biti razlike u reakciji imunog sistema  između standardnog sportskog pića, pojačanog sportskog pića i obične stare vode.

 

DIZAJN STUDIJE

Svaki učesnik radio je 18km do 20km na 70% od svog maksimalnog VO2 ali tri puta, a nedelju dana između trčanja. Svaki put su pili jedno od tri ugljeno hidratna pića:

  • U jednom piću je bilo sedam posto otopine ugljenih hidrata (70g od ugljenih hidrata).
  • U drugom piću je bilo 1,5% otopine ugljenih hidrata (15g ugljenih hidrata) a nazvano je lagano sportsko piće.
  • Treće je bilo sa ukusom vode.

Prije i poslije svake trke, krv je uzimana da se vidi reakcija imunog sistema. Istraživači su tražili znakove stresa i imunološkog odgovora, poput hormona kortizola i cytokine Interleukin-6. Takođe su pregledali i nekoliko vrsta bijelih krvnih ćelija.

REZULTAT STUDIJE

Kako je i očekivano, nije bilo razlike u vremenu na testu. U stvari, postojala je samo minuta razlike između sve tri treninga trčanja.  Dužina više od sat i po trčanja, to je prilično nevjerovatan podatak. Otkucaji srca su bili najviši u grupi sa velikom količinom hidrata, iako ne nešto značajno. Ovo je možda zbog povećane potrebe za varenjem ugljenih hidrata.

Međutim, bilo je značajnih razlika u imunološkoj reakciji tijela. Izgleda da je 1,5% napitak malo pomogao, ali je u velikoj mjeri bile su iste reakcije kao kod ukusa vode. Međutim, 7 %  otopina ugljenih hidrata je napravila značajno smanjenu imunološku reakciju.

Autori su zaključili da bi ugljeni hidrati trebali da se koriste tokom trčanja. Idealna unos je oko 45 minuta do sat, a sadržaj od 7 % je najbolji izbor. Svrha, kao što smo vidjeli, nije cilj da imamo samo kratkoročne efekte već je cilj da poboljšamo imunološki odgovor tijela.

JOŠ JEDNA INTERPRETACIJA

Vjerovatno je da su istraživači rekli sva kako jest, a smanjeni imuni odgovor je zbog smanjenog stresa zbog potrošnje ugljenih hidrata. Krajnji cilj, kažu istraživači, je da se pomogne u sprječavanju budućih infekcija zbog prevelike izloženosti stresu tokom trčanja.

Jedna stvar je sigurna: performanse su ostale iste ali je vaše tijelo tolerantnije stres.

 

 

Reference

1. Johanna Stenholm, et. al., “Effects of Carbohydrate Ingestion on Acute Leukocyte, Cortisol and IL-6 Response in High-Intensity Long-Distance Running,” Journal of Strength and Conditioning Research, doi: 10.1519/JSC.0000000000000470