BodyTune Group

Lakše je nagovoriti ljude na zlo i mržnju nego na dobro i ljubav. Zlo je privlačno, i bliže je ljudskoj prirodi. Za dobro i ljubav treba izrasti, treba se pomučiti.

BodyTune Group

Sve bi se u životu moglo izdržati za kratko, i da budeš dobar, i hrabar, i pažljiv, ali život ne traje kratko, a ništa ti ne može postati teško kao obaveza koju sam sebi nametneš u jednom času slabosti ili oduševljenja. Stid te da odustaneš, muka da istraješ.

BLOG

Live Search

 

 

Težine tokom treninga koje koristite su postale  predmet proučavanja zadnjih 30 godina ali u posljednje vrijeme ima brojnih zanimljivih vježbi koje su proučavane. Uvijek imamo nekog ko je protiv i neko ko podržava, a istraživanja uvijek kažu istinu. U nedavnoj studiji u časopisu Journal of Strength and Conditioning Research istraživači su se bavili sankama za vučenje.

Najveća zabrinutost istraživača bila je promjena u tehnici i mehanici kretanja koje se mogu pojaviti tokom treninga sa sankama. 

Istraživači su utvrdili da ako bi dodali opterećenje preveliko smanjili bi kvalitet treninga brzine za više od 10%, onda bi to takođe moralo da promijeni tehniku trčanja. Promjene mogu uticati na to da se slabije ili brže kreće sportista.

U slučaju da je prevelika težina, mijenja se totalno kompletna tehnika kretanja. Na primjer, dodavanjem teških opterećanja u predjelu grudnog koša može dovesti do toga da sportista se kreće više uspravno a to je jako loša pozicija gornjeg dijela tijela kad trčimo sprint. Dodavanje opterećenja oko struka, druga uobičajna metoda, može povući kukove prema nazad. Opet, to će smanjiti sposobnost sportiste da održi ili razvije maksimalnu brzinu tokom sprinta.

 

Sanke 2

 

Da bi testirali nivo opterećenja na sankama i kako utiču na performanse istraživači su uzeli 19 fizički aktivnih sportista i podijelili ih u tri grupe. Svaka grupa koristila je drugo opterećenje, koji je dodat na sanke. Opterećenje je bilo 5%, 12,5%, te 20% u odnsou na njihovu tjelesnu težinu. Svaka grupa je radila dva puta nedeljno ali tokom sedam nedelja.

Prije i nakon perioda od sedam nedelja, svaki učesnik je testiran, a testovi su bili brzina, čučanj i eskplozivnost. Ono što je jako bitno te vježbe nisu rađene tokom perioda od 7 nedelja.

 

DOKAZI STUDIJE

Sve vrste opterećenja na različit način poboljšali  brzinu, ali su to uradile na drugačiji način. Dvadeset posto opterećenje najbolje je uticalo na test brzine 30 metara. Druga dva opterećenja su uticala  na test brzine 40 metara. Dva teža opterećenja koja su korištena u treningu sa sankama poboljšali su vertikalni skok i čučanj.

Na primjer, opterećenje koje korišteno na sankama je poboljšalo brzinu kod svih učesnika. Nažalost, šteta što se nije moglo vidjeti koliko je suvi trening brzine poboljšao brzinu na testiranju. Poboljšanja u testovima brzine bi mogla biti zbog povećanja snage u nogama, što je poboljšalo eksplozivne karakteristike.

Da unaprijedite svoju brzinu, ponekad koristite sanke u treningu.

 

Reference

1. Beatriz Bachero-Mena, et. al., “Effects of resisted sprint training on acceleration with three different loads accounting for 5%, 12.5% and 20% of body mass,” DOI: 10.1519/JSC.0000000000000492