BodyTune Group

Lakše je nagovoriti ljude na zlo i mržnju nego na dobro i ljubav. Zlo je privlačno, i bliže je ljudskoj prirodi. Za dobro i ljubav treba izrasti, treba se pomučiti.

BodyTune Group

Sve bi se u životu moglo izdržati za kratko, i da budeš dobar, i hrabar, i pažljiv, ali život ne traje kratko, a ništa ti ne može postati teško kao obaveza koju sam sebi nametneš u jednom času slabosti ili oduševljenja. Stid te da odustaneš, muka da istraješ.

BLOG

Live Search

 

 

Kettlebell swing je vježba koja se često koristi kod visoko intenzivnih treninga a njihov cilj je da se dobiju što veći otkucaji srca i da spali što više kalorija. I svako ko je ikada radio swing, zna da je to takođe i intenzivna vježba za zadnji kinetički lanac. Jedna zanimljiva studija o swingu rađena je Journal of Strength and Conditioning Research.

U toj studiji, deset muških učesnika radilo je 12 rundi, 30 sekundi rad sa kettlebell od 24 kg , nakon čega je uslijedila pauza od 30 sekundi odmora. Analize krvi su rađene prije vježbanja, odmah poslije, petnaest minuta poslije vježbanja i nakon 30 minuta vježbanja. Otkucaji srca i percepcija umora su analizirani.

Sada imajte na umu da ovo nije studija koja je imala suprotnu grupu. Nije bilo ispitivanje koje upoređivano sa čučnjem ili mrtvim dizanjem. Takva studija nam ne govori da li je swing superiorniji u odnosu na ostale vježbe, ali ova studija ima veliku težinu.

TESTOSTERON

I zaista, swing bio je dobar alat za podizanje testosterona. Odmah nakon swinga, nivo testosterona je povećan za 14%. Iako je ovo značajan broj, nije ogroman, ali imajte na umu da protokol vježbanja nije bio s posebno teškim tegovima, nego je bio više akcenat na kardiovaskularni sistem. Kao rezultat, testosteron se vratio skoro na normalan nivo nakon 15 minuta, a onda je zapravo bio niži poslije 30 minuta vježbanja.

KORTIZOL 

Kortizol je takođe bio povećan, što je tipičan odgovor tijela na vježbanje. Iako mnogi sportisti žele smanjiti taj katabolički hormon, on obično ima najveći nivo nakon vježbanja, pošto kortizol reaguje na stresne situacije. U stvari, on je povećan za oko 45% kad se radio swing. Trebalo je punih 30 minuta da se vrati u normalno stanje.

REAKCIJA HORMONA RASTA

Hormon rasta, takođe pravi reakciju kad se obavlja trening. Povećanje njegovo je takođe normalna reakcija na vježbanje. On je bio povećan za 18 %, što uopšte nije čudno, jer je nivo hormona rasta obično nizak. Zatim je nastavio da raste do nivoa od 21 % nakon 15 minuta odmora, pa onda do16% poslije trideset minuta.

LAKTATI

Nivo laktat-a je ogledalo kortizola. S obzirom da su nivoi laktata jedan od stresora na koje kortizol reaguje kad se pojave, ova veza ima smisla. Laktati su bili povećani od šest puta više normalnog nivoa nakon vježbanja, a 30 minuta je trebalo da se vrati u normalu.

OTKUCAJI SRCA

Otkucaji srca se stalno povećavali tokom svake serije, što ukazuje da su sportisti možda postali iscrpljeni kako je protokol odmicao. Učesnici su prosječno imali srčanu frekvencu od 57 otkucaja u minuti (BPM) prije testiranja, što je prilično nizak parametar, i na kraju testa je bio prosjek 170 BPM.

Istraživači su zaključili da bi kettlebell promjene je sjajan alat u svakom programu. Kao što vidite ovo je sjajno za vaše hormone.

Reference

1. Ronald Budnar, et. al., “The acute hormonal response to the kettlebell swing exercise,” Journal of Strength and Conditioning Research, DOI: 10.1519/JSC.0000000000000474