Metformin pripada grupi lijekova koji se nazivaju bigvanidi, a koristi se za liječenje šećerne bolesti tipa 2 (takođe nazivana „šećerna bolest nezavisna o insulinu“), posebno u bolesnika s prekomjernom tjelesnom težinom, kada samo dijeta i fizička aktivnost ne mogu dovesti do odgovarajuće kontrole šećera u krvi.

Insulin je hormon koji luči žlijezda gušterača, što tijelu omogućuje korištenje glukoze (šećera) iz krvi. Vaše tijelo glukozu koristi za proizvodnju energije ili ju sprema za buduće potrebe.

Ako imate šećernu bolest, vaša gušterača ne proizvodi dovoljno insulina ili Vaše tijelo ne može pravilno koristiti proizvedeni inzulin. To dovodi do porasta nivoa glukoze u krvi.

Metformin filmom obložene tablete pomažu snižavanju nivoa glukoze u Vašoj krvi na normalne vrijednosti.

Ako ste odrasla osoba s povećanom tjelesnom težinom, uzimanje Metformin filmom obloženih tableta kroz duži vremenski period može smanjiti rizik za komplikacije povezane sa šećernom bolešću.

Odrasli mogu uzimati Metformin filmom obložene tablete same ili u kombinaciji s drugim lijekovima za liječenje šećerne bolesti (lijekovima koji se uzimaju kroz usta ili s insulinom). Djeca starija od 10 godina i adolescenti Metformin filmom obložene tablete mogu uzimati same ili u kombinaciji s insulinom.

Ali zaboravite na sposobnost borbe protiv šećera i fokusirajte se na sposobnost borbe protiv raka. U jednoj od najvećih studija svoje vrste, grupa naučnika pored od 10-godišnje istorije slučajeva od 8.000 tipa II dijabetičara koji su koristili metformin. Oni su otkrili da je metformin konzument imao nevjerovatnu 54% manje učestalost svih kancera u poređenju sa opštom populacijom.

Ne samo da je bio dokaz o preventivnom efektu, već i u korisnicima koji su razvili rak imali su mnogo veću stopu preživljavanja, uključujući i one sa malignim tumorom pluća, debelog crijeva i grudi. Ranije su počeli da koriste metformin, što su duže nastavili da se bore protiv raka.

Zašto bi krvni šećer smanjio vas zaštitio od raka? Jedan od razloga je da smanjuje gojaznost, što je faktor rizika za pojavu više od deset vrsta kancera. (Generalno, postoji povezanost od 59% u učestalosti raka i porastu indeksa tjelesne mase, ili BMI.)

Kao drugo, metformin povećava proizvodnju enzima poznatog kao aktivirane protein-kinaze, ili AMPK, koji je pored toga što je senzor za kontrolu goriva u ćeliji i enzima uključen u regulaciji energetskog metabolizma ćelije, reguliše rast ćelija i razvoj. Može se doslovno reći ćelijama raka ne dolazi energija. Čim se AMPK aktivira, ćelije raka završavaju proces dobijanja energije.

Problem je što Metformin ima lošu stranu

Korisnici mogu razviti sporedni efekat nazvan aktička acidoza, što može biti fatalno. Drugi se jednostavno ne osjećaju dobro dok koriste ovaj lijek, a postoje i neki dokazi koji ukazuju da bi ovo moglo uticati na rast mišića.

 

 

Reference

1. Libby G, Donnelly LA, Donnan PT, Alessi DR, Morris AD, Evans JM. New users of metformin are at low risk of incident cancer: a cohort study among people with type 2 diabetes. Diabetes Care. 2009 Sep;32(9):1620-5. 5.