BodyTune Group

Lakše je nagovoriti ljude na zlo i mržnju nego na dobro i ljubav. Zlo je privlačno, i bliže je ljudskoj prirodi. Za dobro i ljubav treba izrasti, treba se pomučiti.

BodyTune Group

Sve bi se u životu moglo izdržati za kratko, i da budeš dobar, i hrabar, i pažljiv, ali život ne traje kratko, a ništa ti ne može postati teško kao obaveza koju sam sebi nametneš u jednom času slabosti ili oduševljenja. Stid te da odustaneš, muka da istraješ.

BLOG

Live Search

 

Da su svi čuli za ove hormone, to sam siguran. A da znaju koja im je uloga, kako i gdje se luče, kako utiču na razvoj tijela, to baš i ne. Testosteron je glavni polni hormon kod muškaraca, a estrogen kod žena, s tim što i muškarci proizvode određenu količinu estrogena a žene testosterona. Upravo te male količine mogu drastično da utiču na stanje organizma. Malim korekcijama životnih navika možemo da stvorimo hormonalni balans u tijelu koji će omogućiti da uživamo u životu i budemo jaki i zdravi. 

 

KRENIMO REDOM

Lučenje testosterona i estrogena je veoma složen proces, ali probaćemo da ga uprostimo maksimalno.

Proces proizvodnje testosterona kreće iz glave, tj. mozga. Hipotalamus daje signal hipofizi (pituitary gland), a hipofiza zatim luči luteinizirajući hormon (LH) koji obavještava Lejdigove ćelije u testisima da luče testosteron. Ukoliko testosterona u krvi ima dovoljno, hipotalamus će to znati i lučenje u testisima će se smanjiti. I suprotno, ukoliko ga je malo, lučiće se više. To je savršeno ukomponovan proces, naravno pod uslovom da je čovjek zdrav.

Lučenje estrogena kod žena obavlja se u jajnicima, a pod uticajem folikulstimulišućeg hormona (FSH) koga luči hipofiza. I ovde važi princip povratne sprege.

Već smo spomenuli da muškarci imaju mali procenat estrogena, a žene testosterona koji se takođe luče u testisima, odnosno jajnicima. Poređenja radi, muškarci u prosjeku imaju 20 puta više testosterona u krvi nego žene, dok je za estrogen ovakvo poređenje nezahvalno praviti jer on kod žena pravi ogromne varijacije u zavisnosti od perioda ciklusa, trudnoće itd. Ali raspon je od jednakih količina pa do 200 puta veće koncentracije kod žena nego kod muškaraca. Kod oba pola, mali dio polnih hormona proizvodi i kora nadbubrežne žlijezde.

 

OGROMNA ULOGA TESTOSTERONA

Sve što utiče na zdravlje mozga će uzeti svoj danak po pitanju proizvodnje testosterona i reproduktivnog zdravlja. Traumatske povrede mozga (TBI) mogu zasigurno uzrokovati veliki problem sa normalnim radom receptora i žlijezde a to je HPGA ( hypothalamic–pituitary–gonadal axis), a to se može dogoditi čak i s blagim povredama mozga.

Dakle, čak i ako niste bili nokautiran kao u boks meču gdje bi prebrojali zvijezde, snažan udarac može dovesti da poremetite hormonalnu funkciju. Neki naučnici, kao endokrinolog dr. Mark Gordon, vjeruju da je TBI jedan od najvećih uzroka samoubistva kod američkih vojnika ali veterana. To je zato što TBI uzrokuju teške depresije i PTSD sindrom jer je problem sa normalnom funkcijom HPGA.

Teorija dr. Gordona je da mnogi veterani su imalinivo povreda mozga jednostavno od potresenih situacija, tačnije zbog toga što su bili blizu eksplozija i velikih automatskih naoružanja. Iako nisu provedena velika ispitivanja kako bi se dokazala teorija, studije pokazuju da 85% tj. 9/11 veterana poslije rata izvrše samoubistvo.

To ima mnogo nedoumica da li je depresija uzrok zbog TBI, a ne emocionalne traume jer prvi faktor zbog kojih imaju depresiju. To je definitivno u području koje treba istražiti, s obzirom da čak i granični nivoi testosterona poznati da uzrokuju depresiju kod muškaraca.

Ova vrsta disfunkcije je jedan od najsloženijih deformacija zbog same činjenice da je mozak problem svih hormonalnih problema. To znači da jednostavan prirodni ciklus lučenja testosterona vjerojatno neće biti dovoljam za rješavanje ovog ozbiljnog problema. Moraćete pronaći doktora koji je jako obrazovam za ovu vrstu nervnog sistema i na koji način on funkcioniše.

Ako ste veteran ratni, takođe možete pronaći kod dr. Gordon prvi napravio temelj kako bi pomogao veteranima da imaju optimalan hormonski status koji povezan sa TBI a nastao od raznih ratnih eksplozija. U međuvremenu, morate velike korake praviti kako kako bi svoj mozak vratili u normalnu funkciju.

 

KAKO ODRŽAVATI ZDRAVLJE SVOJ TESTOSTERON

  • Ako ste pretrpjeli potres mozga ili loše klasični nokaut (ili ikada imati) možete imati velikih problema sa lučenjem testosterona. Ako imate nekoga nekog dobrog endokrinolog koji se bavi TBI uticaj na nedostatak testosterona
  • Suplementacija na bazi DHA/omega 3. DHA je poznat za umanjenje TBI poremećaja.
  • Suplement s N-acetil cistein (NAC). , koji poznat smanjenje TBI poremećaja.

 

Reference

1. "Consensus guidelines on screening for hypopituitarism following traumatic brain injury," 2005.

2. Urban et al. "Anterior hypopituitarism following traumatic brain injury," 2005.

3. Rapoport et al. "The Clinical Significance of Major Depression Following Mild Traumatic Brain Injury," 2002.

4. Marr, Andrew. Tales from the Blast Factory, Andrew Marr," 2018.

5. Reger et al. "Risk of Suicide Among US Military Service Members Following Operation Enduring Freedom or Operation Iraqi Freedom Deployment and Separation From the US Military," 2015.

6. Wester et al. "High Rates of Depression and Depressive Symptoms among Men Referred for Borderline Testosterone Levels," 2015.

7. Bailes JE and Patel V. "The potential for DHA to mitigate mild traumatic brain injury," 2014.

8. Hoffer et al. "Amelioration of Acute Sequelae of Blast Induced Mild Traumatic Brain Injury by N-Acetyl Cysteine: A Double-Blind, Placebo Controlled Study," 2013.