BodyTune Group

Lakše je nagovoriti ljude na zlo i mržnju nego na dobro i ljubav. Zlo je privlačno, i bliže je ljudskoj prirodi. Za dobro i ljubav treba izrasti, treba se pomučiti.

BodyTune Group

Sve bi se u životu moglo izdržati za kratko, i da budeš dobar, i hrabar, i pažljiv, ali život ne traje kratko, a ništa ti ne može postati teško kao obaveza koju sam sebi nametneš u jednom času slabosti ili oduševljenja. Stid te da odustaneš, muka da istraješ.

BLOG

Live Search

 

Ovo je priča o ocu i sinu koji se voze u vozu. Dječak posmatra kroz prozor i svako toliko oduševljeno i vrlo glasno poviče kada ugleda nešto izvana:

 „Tata, tata vidi oblake! Tata, tata vidi kakve su zgrade vani! Tata, tata vidi drveće!“ 

I tako sve glasnije i uzbuđenije, dok otac sve to odobrava glavom i ni u jednom trenutku ga ne utišava kako njegov sin ne bi remetio mir u vagonu i ometao druge putnike.

S druge strane sjedi žena koja ih posmatra i svašta nešto razmišlja. Pita se kako ga otac ne upozori da se stiša i da ne smeta, razmišlja o kulturi pa čak i o postupcima oca koji to odobrava. Kako je vrijeme prolazilo, a sin se nije stišavao, a ni otac ga nije upozorio da se stiša, žena odlučuje preuzeti stvar u svoje ruke te će sad ona podučiti oca.

Kaže ona njemu: „Oprostite, jeste li razmišljali da sina odvedete doktoru?

A otac će njoj: „Upravo se vraćamo od dokrora. Znate, sin mi je bio slijep od rođenja, a ovo je prvi dan otkada vidi.

Nikada ne pretpostavljajte da znate nečiju priču jer ne znate sve. Znate samo mali djelić toga. Poenta ove priče je da shvatimo da ni Bog ne može spasiti sve ljude pa ko smo mi da spašavamo sve druge i pametujemo drugima kako moraju i trebaju rade. Ako im ne damo određenu vrstu slobode da sami isprobaju, na kraju će nas zamrziti jer se previše petljamo u njihov život.