BodyTune Group

Lakše je nagovoriti ljude na zlo i mržnju nego na dobro i ljubav. Zlo je privlačno, i bliže je ljudskoj prirodi. Za dobro i ljubav treba izrasti, treba se pomučiti.

BodyTune Group

Sve bi se u životu moglo izdržati za kratko, i da budeš dobar, i hrabar, i pažljiv, ali život ne traje kratko, a ništa ti ne može postati teško kao obaveza koju sam sebi nametneš u jednom času slabosti ili oduševljenja. Stid te da odustaneš, muka da istraješ.

BLOG

Live Search

Dokozaheksaenska kiselina (DHA) je omega-3 masna kiselina pronađena u masnijoj rubi iz hladnih voda i algama. DHA je prijeko potrebna za funkcionisanje mozga odraslih osoba i za razvoj nervnog sistema i sposobnosti vida u prvih 6 mjeseci života. Uz to, omega-3 masne kiseline pomažu smanjenju rizika od srčanih bolesti.

DHA je jedna vrsta Omega-3 masnih kiselina, koje su poznate po svojim protiv upalnim dejstvima. Kada vježbamo, oštećenje mišića nastaje i pravi upalene proces u tijelu. Dokazi ukazuju da suplementacija na bazi omega-3 pomoći u oporavku i takođe će rezultovati bržem oporavku od vježbanja.

U nedavnom, istraživači su se pitali kako DHA može uticati na vježbanje.

DIZAJN STUDIJE

41 neutreniranih učesnika su uzeli dva grama DHA svaki dan tokom 28 dana ili bio je placebo. Nakon 28 dana, započeli su vježbanje i sam protokol je trajao sedamnaest dana. Oni su pratili te savjete šesnaest tih dana.

Vježbanje je bilo prilično ekstremno. Učesnici su napravili ekscentrični napor (samo negativna faza pokreta) sa 140% od 1 RM a šest serija od dva ponavljanja s dvije minute odmora između. Ovaj plan je dizajniran da indukuje tonu oštećenja mišića, upala, i bol. Učesnici su radili isti trening na dan prvi, šesti, deveti, jedanaesti, trinaesti, i šesnaesti dan.

U nekoliko navrata tokom protokola studije, ispitanici su radili test krvi testiran u vezi markera oštećenja mišića, upala, i serumskog nivoa DHA. Takođe su testirali svoju snagu.

REZULTATE STUDIJE

DHA smanjuje upalne procese i oštećenje mišića, i to značajno u prva četiri dana nakon prvog treninga. Bol u mišićima i poboljšanje jačine nisu statistički značajne. Međutim, moramo biti pažljivi kada saopštavamo ove podatke. Ako pogledate stvarne brojeve, dok DHA nije uspio dostignuti statističko poboljšanje nekih ispitivanih parametara.

ZAKLJUČAK

Kada je riječ o potpunom oporavku od brutalnog ekscentričnog treninga, teško da ćete imati dramatične rezultate u oporavku kao što je dokazala ova studija, čak i umjerene veličine To je zato što bez obzira šta god radite, potrebno je dugo vremena da se oporavite od napornog vježbanja.

Prilikom gledanja dokaza u ovoj studiji, vidimo da je DHA nadmašio placebo grupu gotovo potpuno za svaki ispitivani podatak. Čini se da su se jednom  učesnici upoznali s vježbanjem, njihov nivo snage nije imao statistički značajno poboljšanje.

Sada znamo da DHA smanjuje upalu nakon vježbanja i oštećenja mišića, i to može vjerojatno poboljšati performanse u dugoročnom periodu. Tokom budućeg vremena potrebno je istraživati dugoročniji unos, moguće je da DHA može napraviti veliki uticaj na  snagu i performanse.

 

Reference

1. Frank DiLorenzo, et. al., “DOCOSAHEXAENOIC ACID AFFECTS MARKERS OF INFLAMMATION AND MUSCLE DAMAGE AFTER ECCENTRIC EXERCISE,” Journal of Strength and Conditioning Research, DOI: 10.1519/JSC.0000000000000617