BodyTune Group

Lakše je nagovoriti ljude na zlo i mržnju nego na dobro i ljubav. Zlo je privlačno, i bliže je ljudskoj prirodi. Za dobro i ljubav treba izrasti, treba se pomučiti.

BodyTune Group

Sve bi se u životu moglo izdržati za kratko, i da budeš dobar, i hrabar, i pažljiv, ali život ne traje kratko, a ništa ti ne može postati teško kao obaveza koju sam sebi nametneš u jednom času slabosti ili oduševljenja. Stid te da odustaneš, muka da istraješ.

BLOG

Live Search

 

Vremenski ograničen unos kalorija ( Time-restricted feeding TRF) a to se zove povremeni post. U osnovi, dajete sebi "prozor" tj. određeno vrijeme u kojem ćete jesti. Većina tog načina ishrane, bez obzira koliko naučno pokušavaju zvučati, može se jasno i karatko reći "preskačete doručak." Dakle, ako imate obrok prije spavanja i zatim  8 sati spavate a onda ručate, to ispada da ste 12 sati bez hrane.

Neki planovi su vam da postite 16 sati, što vam daje 8 sati period da jedete. To može smanjiti upale, "detoksikaciju" tijela, i naravno dovesti do gubitka masnih naslaga, pod uslovima da se ne unosi u periodu 8 sati previše hrane kao što su krofne i palačinke.

Morate biti strogi i dosljedni postu ali razumno ga sprovoditi, super strogi TRF plan ishrane (4 sata imate pravo da jedete) su ispitivani na  životinjama a dokazano je da takav način  ishrane dovodi do povećanja masnih naslaga na trbuhu, iako vaga pokazuje izgubljene kilograme a vi taložite masti na stomaku . 

Istraživači sa Univeziteta Surrey su uradili zanimljivu studiju.

 

90/90 REŽIM ISHRANE

Tokom 10 nedelja koliko je trajala studija, učesnici su dobili neke jednostavne smjernice kako rasporediti obrok:

- Odgađanje doručka za 90 minuta.

- Unesite svoj posljednji obrok 90 minuta prije nego što uobičajno večerate

- Konzumirajte ono što želite između.

Ukratko, njihov normalni režim skraćen je za 3 sata, 1,5 sati ujutro i 1,5 sati naveče.

 

REZULTATI

Oni koji slijede plan  ishrane 90/90 izgubili su duplo više masti nego kontrolna grupa koja je upravo imala normalan način ishrane .

 

ANALIZA

Ovo je bila samo pilot studija, ali ovdje se mora  još nešto dodati:

1. 90/90 grupa je unosila ono što je željela, što naučnici zovu "slobodnim životnim stilom" ili imaju "ad libitum" pristup ishrani, ali su prirodno smanjili svoj dnevni unos kalorija. Možemo na kraju zaključiti,  "manje vremena za unos hrane, manje kalorija unesenih."

2. Više od polovine (57%) učesnika studije reklo je da ne želi održavati takav plan ishrane. Zbog čega? Zato što to ih to ubija u mozak, psihološki naporno i teško biti produktivan u takvim okolnostima.

Razmislite o tome: odlažete doručak 1,5 sati i 1,5 sat ranije večerate nego obično.

 

KAKO KORISTITI OVE INFORMACIJE

Ako je 90/90 plan ishrane odgovara vašem rasporedu, to može biti vrijedno pokušaja, pogotovo ako se možete besplatno hraniti.

Dvije stvari koje trebate imati na umu ako odlučite isprobati plan 90/90. Uz takav način ishrane raditi vježbe sa opterećenjem je prilično kontraproduktivno, nije loše ali morate dozirati opterećenje. Pristup ovakvog načina ishrane sa prevelikim opterećenjem moźe vas veoma lako baciti u katabolizam.

Mnoge studije su ranije pokazale da kad jedemo 3 sata prije spavanja dolazi  do gubitka masnih naslaga.

Ako ste navikli noću da grickate, ovo može biti test da se vidi koliku volju imate i koliko ste u stanju svoje navike da promjenite, ali to je lako jer samo trebate početi.

 

Reference

1.Rona Antoni, Tracey M. Robertson, M. Denise Robertson, Jonathan D. Johnston. A pilot feasibility study exploring the effects of a moderate time-restricted feeding intervention on energy intake, adiposity and metabolic physiology in free-living human subjects. Journal of Nutritional Science, 2018

2.Kara L. Kliewer, et al. Short-term food restriction followed by controlled refeeding promotes gorging behavior, enhances fat deposition, and diminishes insulin sensitivity in mice. The Journal of Nutritional Biochemistry, 2015